ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Τουρκία θέτει επισήμως θέμα συνοριογραμμής στον Έβρο

H Τουρκία θέτει επισήμως θέμα συνοριογραμμής στον Έβρο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στον Έβρο μετά τη χτεσινή δήλωση του  εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Λίγη ώρα μετά τη διάψευση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν τμήμα ελληνικού εδάφους στη μεθόριο του Έβρου, ο κ. Ακσόι εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα.

Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας.

Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε.Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας.»

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν ως εξής στην τουρκική ανακοίνωση:

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.»

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της τουρκικής ανακοίνωσης είναι δύο. Το πρώτο είναι ο ισχυρισμός ότι κατόπιν κάποιου είδους «επεισοδίου» ή «δοαφωνίας» σταμάτησαν οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, η υπό αμφισβήτηση έκταση μπορεί να φτάνει τα 180 στρέμματα.

Το δεύτερο (και πιο σημαντικό) είναι ότι η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα συνοριογραμμής στον Έβρο. Η διατύπωση είναι σαφής: «Η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η συνοριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες…» Το ζήτημα ετίθετο κατά καιρούς από την τουρκική πλευρά, αλλά αυτή τη φορά αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία καλούνται να το συζητήσουν οι τεχνικές επιτροπές για τα σύνορα των δύο χωρών. Ακόμα πιο σημαντική όμως είναι η προειδοποίηση ότι «δεν θα γίνει ανεκτό κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να σταματήσει την επέκταση του φράχτη και σε άλλα σημεία.

Δένδιας : Όχι εθνικό κλoτσοσκούφι

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στον ΣΚΑΪ ότι «όταν η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, μιας και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους. Όταν παρατηρήθηκε η κινητικότητα, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον πρέσβη της Τουρκίας και απαιτούσε να μην υπάρξει ούτε η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού.

Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα πως «η βρετανική Sun, υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Τον ίδιο ισχυρισμό επανέλαβε ένα ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απολύτως ψευδής ισχυρισμός.»

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι:

«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Χαρίτσης: Για fake news έκανε διάβημα;

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε στο Mega: «Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες. Τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση παρουσίαζε την παρουσία προσφύγων στον Έβρο ως ασύμμετρη απειλή ενώ τώρα, που «υπάρχει εισβολή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε ελληνικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένταση για λίγα μέτρα. Η ρητορεία κυβερνητικών στελεχών περί fake news εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι το ΥΠΕΞ προέβη σε επίσημο διάβημα προς την Τουρκία για όσα συνέβησαν στον Έβρο». Για fake news έγινε το διάβημα;»,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ