ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου «βλέπει» κλείσιμο της αξιολόγησης εντός Μαρτίου

Το Μαξίμου «βλέπει» κλείσιμο της αξιολόγησης εντός Μαρτίου
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI

Από Δευτέρα σε Δευτέρα κρίνεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Έτσι, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, εφόσον οι επικεφαλής των τροϊκανών δεν επανέλθουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, τότε η πιθανότερη ημερομηνία έλευσής τους είναι η μεθεπόμενη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η τρόικα γυρίσει άμεσα, η διαπραγμάτευση θα κλείσει γύρω στις 7 Μαρτίου, ενώ εάν καθυστερήσει ακόμη μία εβδομάδα τότε πιθανότατα θα ολοκληρωθεί γύρω στις 15 του επόμενου μήνα, επομένως η Βουλή θα ψηφίσει για ασφαλιστικό, Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, κόκκινα δάνεια και δημόσια οικονομικά περί τις 20 του Μαρτίου.

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου εξηγεί στο CNN Greece ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κυρίως με την ανταλλαγή emails και, αναλόγως με την πρόοδό της θα καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο της επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα. Σε γενικές γραμμές, η ίδια πηγή θεωρεί ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, παρ’ όλα αυτά εκφράζει την αισιοδοξία της ότι όλα μπορούν να κλείσουν εντός του Μαρτίου, ακόμη και πριν από το Πάσχα των Kαθολικών.

Η κυβέρνηση, μετά και την τελευταία διαπίστωση του επιτρόπου επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι «οι συζητήσεις προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση», θεωρεί ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να έρθει σε σύγκρουση με τους θεσμούς.

Την κατάσταση περί την αξιολόγηση περιέγραψε ούτως ή άλλως χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, θεωρώντας ότι η Αθήνα βρίσκει έναν ισχυρό σύμμαχο στην διαπραγμάτευση στις αρχές της Κομισιόν. Επίσης, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι επικεφαλής της ΕΕ μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα στο εσωτερικό των θεσμών, ούτως ώστε να μην υπερισχύσουν οι απόψεις του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν, αλλά να επικρατήσουν οι πιο μετριοπαθείς, που δέχονται το πλαίσιο της ασφαλιστικής πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην Αθήνα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εξέπεμψε την αισιοδοξία της για την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, σχολιάζοντας δια της εκπροσώπου της Όλγας Γεροβασίλη πως από τους θεσμούς «δεν παραβιάζονται τα δομικά στοιχεία των σχεδίων που έχουμε καταθέσει προς αξιολόγηση».

Το Μαξίμου με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρά τις όποιες διαφωνίες ή διαφορές υπάρχουν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ