ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Οξεία πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Έβρος: Οξεία πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα συνεχίσει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας να μην το κάνει.

Επίσης, η κυβέρνηση αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Συνόρων, όπως είχε ζητήσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι είχε δηλώσει σε σχέση με τις μετρήσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού για τον φράχτη:

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Πέτσας: Προχωράμε

Σήμερα στο μπρίφινγκ των δημοσιογράφων, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε:

«Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο, ιδιαίτερα το νότιο κομμάτι που προχωράει τώρα. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αναδόχου, επομένως θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα».

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι:

«Πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές και θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος, είναι ξεκάθαρο και έχει τονιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και του υπουργείο Άμυνας. Εμείς συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει συνεργασία τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας για την κατασκευή του φράχτη είπε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την κατασκευή του φράχτη.

«Ζήτημα να ρωτήσουμε τον οποιονδήποτε για το κυριαρχικό μας δικαίωμα δεν τίθεται» υπογράμμισε.

Για τις φωτογραφίες

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος.

«Βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και οι εικόνες που έχουν να κάνουν με συρματοπλέγματα και άλλες τέτοιου είδους εργασίες που σχετίζονται με την κατασκευή του φράχτη είναι από άλλες περιοχές και όχι από την επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα όμως δεν αλλάζουν και επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα της χώρας και να κάνει ότι χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Αυτό κάναμε το Μάρτιο, αυτό κάνουμε τώρα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε.

Τεχνική διαφορά

Πάντως ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκεργκιν δήλωσε στον Σκάι:

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας από τότε που έγινε γνωστό το θέμα. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά. Αντίθετα, είναι ένα τεχνικό ζήτημα που είναι απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες που έχουν χερσαία σύνορα. Δεν είναι συνοριακή διαφορά, ας μην τη μετατρέψουμε σε τέτοια».

Πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα στον Έβρο. Ο Νίκος Δένδιας πέρασε στην αντεπίθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για συμπόρευση με την Άκρα Δεξιά.

Μιλώντας στον Alpha στους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι:

«Το πολιτικό σύστημα της χώρας εγκλωβίζεται στην ακροδεξιά ρητορική λόγου και στη μάχη των επίγονων της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί το ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου στα περί «εισβολής Τούρκων» Πρόκειται για fake news και κατασκευασμένες αντιδράσεις, καθώς αυτές προέκυψαν 48 ώρες μετά την αναφορά του σε συνέντευξή μου στην ΕΡΑ για αλλαγή ορίου στην κοίτη του ποταμού».

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται κινητικότητα από την πλευρά των Τούρκων στη θέση Μελισσοκομείο

Σχετικά με την αναφορά του για «λίγες δεκάδες μέτρα» που πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι αφορούσε την κοίτη του ποταμού, κάτι που όπως είπε έγινε κατανοητό και από τον ίδιο τον δημοσιογράφο που του έπαιρνε τη συνέντευξη.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά την κυβερνηση αν αποχώρησαν οι ελληνικές δυνάμεις λόγω της τουρκικής στρατοφυλακής; Είναι προσβλητική η διατύπωση στην ερώτηση. Δεν είναι υβριστικό να ρωτάς αν εγκατέλειψαν οι ένοπλες δυνάμεις μας;».

Η παραβίαση των συνόρων δεν είναι κινητικότητα

Στον Νίκο Δένδια απάντησε σε οξείς τόνους ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Ο Νίκος Δένδιας είχε ξεχωρίσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεπή θέση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις αποστάσεις που είχε πάρει απέναντι στα πιο ακραία δημαγωγικά χαρακτηριστικά της πολεμικής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η σημερινή όμως, απαράδεκτη δήλωση του περί "εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής" αποτελεί ντροπή.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει:

«Ούτε με δηλώσεις ότι «δεν είναι παρατηρητής των συνόρων», ούτε με τη συνεχιζόμενη επίκληση περί fakenews αλλάζει το γεγονός ότι σήμερα για πολλοστή φορά παραδέχτηκε το αναντίρρητο, ότι πραγματοποιήθηκε διάβημα διότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Δεν αποτελεί «κινητικότητα» η παραβίαση των συνόρων».

Προσθέτει ότι:

«Και όταν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό. Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Περιμένουμε αύριο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - που φέρει την ουσιαστική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων και τις ενέργειές του- να μας πει υπό ποιες προϋποθέσεις έληξε το περιστατικό. Κυρίως περιμένουμε να τοποθετηθεί ο κ Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, το αναδυόμενο έλλειμμα στρατηγικής έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται ανεύθυνα τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «Για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» επισημαίνει ότι:

«Επί της ουσίας πρόκειται για ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και τη συμμετοχή των δύο κρατών στον γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, με στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης της ΝΔ , του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες, οι διαξιφισμοί τους είναι άσφαιροι και αποσκοπούν στην παραπλάνηση του λαού. Οι εθνικιστικές κραυγές που τροφοδοτούνται και απ’ τη στάση της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, δίνουν άλλοθι σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ