ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Ένταση και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο
Φωτογραφία Αρχείου INTIME NEWS

Ένταση που οδήγησε στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με αφορμή τις κλήσεις για κατάθεση μιας σειράς προσώπων ως υπόπτων.

«Η Επιτροπή μας δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν από την σύνταξη του πορίσματος. Δεν μπορούμε να καταστήσουμε υπόπτους κάποιους, επειδή τους χαρακτήρισε έτσι ένας ιδιώτης, ο Μιωνή», σχολίασε σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση της πλειοψηφίας να κληθούν ως ύποπτοι οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Τάρκας και Τάρκας. O ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται ως προς την επιστροφή του στις εργασίες της Επιτροπής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πυροδοτήσει ξανά την Επιτροπή, απειλώντας την πλειοψηφία για τρίτη συνεχόμενη φορά με αποχώρηση ζητώντας ως μάρτυρες τους Παπασπύρου, Μπακουμάτσο, Παπαγεωργίου, Καλούδη, Ζαγοραίο, Παπαδάκου, Φιλιππάκη, Μαργωμένο και Τάρκα. Στόχος τους ήταν ξεκάθαρα να τραβήξουν τη διαδικασία σε μάκρος» σχολίαζαν πηγές της ΝΔ και συμπλήρωναν πως τα μέλη της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας αφήνουν «εκτεθειμένο» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Τον εγκαταλείπουν. Η πλειοψηφία ουκ ολίγες φορές δέχθηκε μάρτυρες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του. Θυμίζουμε πως ως πλειοψηφία είχαμε δεχθεί ως μάρτυρες τους προτεινόμενους από ΣΥΡΙΖΑ Ξένη Δημητρίου, τουν κ.κ. Μανία, Ράνο, Μανιαδάκη και Φρουζή. Άρα η καταγγελία περί δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας είναι προσχηματική. Θέλουν να αποχωρήσουν», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αφορά σε αυτοτελείς πράξεις, οι οποίες αναφέρονται από έναν και μόνο ιδιώτη, τον κ. Μιωνή. Εμείς είμαστε εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων. Δεν είναι θέσφατο τα όσα καταγγέλλει ο Μιωνή, το αντίθετο μάλιστα. Εμείς ψάχνουμε την αλήθεια, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς αποδεικτικό υλικό. Εμμένουμε να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν επί του ερευνητέου θέματος. Χωρίς την διασφάλιση των εχέγγυων εμείς θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα μόνο για να προβάλουμε ενστάσεις στις μεθοδεύσεις σας», είχε αναφέρει νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Οι μάρτυρες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να καταθέσουν, είναι: Οι επόπτες Αντιεισαγγελεις του Αρείου Πάγου κ.κ. Παπαγεωργίου και Μπρακουμάτσος, οι εισαγγελείς κ.κ. Καλούδης και Ζαγοραίος, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, οι κ.κ. Φιλιππάκης και ο δικηγόρος του κ. Μαργωμένος, ο κ. Τάρκας και ο κ. Ιατρού (εκπρόσωπος Μιωνή), η Μαρία Παπασπύρου και οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Το ΚΙΝΑΛ ζητάει να κληθεί για εξέταση και πάλι ο Ιωάννης Αγγελής.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρομάζει η αλήθεια

Την αποχώρησή τους από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis αιτιολόγησαν, από την πλευρά τους, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη και πρωτοφανή απόφαση της ΝΔ ν’ απορρίψει όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Αποκλείστηκαν μάρτυρες, οι οποίοι είναι ανώτατοι και ανώτεροι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί και που οι καταθέσεις τους καθίστανται υποχρεωτικές και αναγκαίες από την ίδια την πρόταση του διευρυμένου κατηγορητηρίου. Δυστυχώς, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μετετράπηκε από Συλλογικός Εισαγγελέας σε επιτροπή αποκλειστικά της πλειοψηφίας», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτουν:

  • Μετά τον πραξικοπηματικό τρόπο αποκλεισμού των Τζανακόπουλου – Πολάκη,
  • Μετά την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis,
  • Μετά την εξέταση πλειάδας μαρτύρων παντελώς άσχετων με την υπόθεση που κλήθηκε αρχικά να διερευνήσει η Επιτροπή
  • Μετά την καλπονοθεία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, κατά την ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
  • Μετά από όλα αυτά, η ΝΔ αρνείται να δεχθεί τους μάρτυρες στην Επιτροπή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, πλέον, ότι κινείται βάσει προαποφασισμένων σχεδίου και μεθοδεύσεων.

«Φαίνεται ότι στο προκατασκευασμένο πόρισμα της ΝΔ δεν χωρούν μάρτυρες και αποδεικτικό υλικό, γιατί προφανώς την τρομάζει η αλήθεια» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ