ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος - Γεννηματά: Απαιτείται ενιαίο και αρραγές μέτωπο έναντι της Τουρκίας

Έβρος - Γεννηματά: Απαιτείται ενιαίο και αρραγές μέτωπο έναντι της Τουρκίας
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής «να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε ένα τραπέζι» και να συζητήσουν για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και τα τεκταινόμενα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, επανέλαβε την Παρασκευή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Μιλώντας στον πρωθυπουργό, του είχα πει ότι θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στον Έβρο. Προφανώς πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Δεν είναι ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα, και το έχουμε πει πολλές φορές ότι η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό. Πίσω από όλα αυτά, υπάρχει η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Μην σκεφτόμαστε ότι επειδή έχουμε περάσει ένα χειμώνα και μετά μπήκαμε στην πανδημία με τον κορωνοϊό, ότι τα αφήσαμε πίσω. Χρειάζεται εγρήγορση όχι εφησυχασμός. Χρειάζεται ενιαίο, αρραγές μέτωπο, να χαράξουμε μία σύγχρονη εθνική στρατηγική, να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές μας, να δείξουμε αποφασιστικότητα. Έτσι ο ελληνικός λαός θα αισθανθεί ασφαλής. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να τα συζητήσουμε», σημείωσε η κυρία Γεννηματά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τους προκλητικούς εορτασμούς που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Σοφία, με αφορμή την επέτειο των 567 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, είπε πως «εκτός από τη θρησκευτική και τη συναισθηματική αξία που έχει για εμάς, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και κανείς δεν μπορεί να το βεβηλώσει».

Κριτική άσκησε, εξάλλου, στην κυβέρνηση αναφορικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας ότι «η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι κατανοητή».

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε άμεσα τις μονάδες λιγνίτη, ενώ μπορούμε να το κάνουμε ομαλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν είναι υποχρέωσή μας να τις κλείσουμε το 2023. Έχουν αποφασίσει να τις κλείσουν και λένε ότι θα μας πουν μετά το σχέδιο. Θα μαραζώσουν οι περιοχές αυτές στη Δυτική Μακεδονία. Δεν πρέπει να οδηγηθούν οι κάτοικοι στην φτώχεια», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «μιλάμε για δίκαιη μετάβαση, για σχέδιο, για το πώς θα σταθεί η περιοχή στα πόδια της, για ένα ενεργειακό διαβατήριο. Δεν πρέπει η χώρα μας να εξαρτάται μόνο από εισαγόμενη ενέργεια. Είχαμε διοργανώσει μία εκδήλωση στην Κοζάνη, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας την αναβάλαμε. Θα την κάνουμε».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε και στις αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση προχώρησε με δική της απόφαση, αγνοώντας προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και θα κριθεί γι’ αυτό».

«Ζητήσαμε να συσταθεί ομάδα εμπειρογνώμων, να βγάλει πόρισμα μέσα στο 2019. Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το έργο και χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τις αρχαιότητες. Δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει με την απόφασή της. Θα κριθεί γι’ αυτό. Εμείς θα είμαστε εδώ να πιέζουμε να ολοκληρωθεί το έργο και να δοθεί στους πολίτες», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. σημείωσε πως είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, «αλλά δεν πρέπει η κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει, για να καλύψει "τρύπες" στον Προϋπολογισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ