ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκρόσωπος Ερντογάν: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Εκρόσωπος Ερντογάν: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
ΙΝΤΙΜΕ

Απομακρύνεται προς το παρόν το ενδοχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα.

Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Επίσης, υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. "Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;" Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», είπε ο κ. Καλίν.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».

Ερντογάν: Δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες κυνικές δηλώσεις, σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρο από τους προκλητικούς εορτασμούς έξω από την Αγία Σοφία, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σε ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου μίλησε για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την Αγιά Σοφιά, υποστηρίζοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες κάποιοι άξεστοι προσπαθούν να πουν ότι η Άλωση είναι κατοχή».

«Πρόκειται για αστοιχείωτους. Η Άλωση είναι άνοιγμα, είναι το να κερδίζεις τις ψυχές. Αυτοί όμως αυτό δεν το ξέρουν. Ο Μωάμεθ που άλωσε την Πόλη δεν έγινε δεκτός ως εχθρός αλλά ως ένας αναμενόμενος σωτήρας. Οι πρόγονοί μας διατήρησαν ό,τι είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα».

«Αντί να ισοπεδώσουν την Αγιά Σοφιά καθοδηγούμενοι από θρησκευτικό μένος την ομόρφυναν, προσφέροντάς την στην υπηρεσία των μουσουλμάνων», συνέχισε.

«Στις περιοχές που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε εμείς πριν από έναν αιώνα έχουν καταστραφεί τα τζαμιά και τα έργα μας. Δεν υπήρχε ούτε ένα δικό μας τζαμί στην Αθήνα, έχουν ισοπεδωθεί. Και μόνο από αυτήν την εικόνα βλέπουμε το μεγαλείο ψυχής των πρόγονων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, η κυβέρνηση Ερντογάν διοργάνωσε προκλητικούς εορτασμούς έξω από την Αγία Σοφία, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της γείτονος, ενώ ο μουφτής διάβασε μέσα από την Αγία Σοφία τους συγκεκριμένους στίχους του Κορανίου, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή τπυ χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, και κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία».

Η Αθήνα έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζοντας:

«Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ