ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στο 2020

Μηταράκης: Θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στο 2020
INTIME

Μειωμένες κατά 97% τον Απρίλιο και κατά 91% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει 60 δομές μέσα στο 2020. 

«Αντιστρέψαμε την τάση των ροών, με μείωση αφίξεων 34% στη χώρα μας, από 1η Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και εφαρμόζουμε τη διαδικασία αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής, όσων δεν δικαιούνται πλέον την παραμονή τους σε αυτές», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης στη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επερώτησης της Ελληνικής Λύσης.

«Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είπε είναι η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι πλέον πραγματικότητα. Δεν είναι θεωρία, μιλάνε οι αριθμοί. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ενώ έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών βρίσκονται 32.247 άτομα από 38.423 που ήταν αρχές Ιανουαρίου. Η αλλαγή στο σχεδιασμό του συστήματος υποδοχής, και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Με λιγότερες θέσεις και λιγότερες δομές, σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα. Στόχος μας είναι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς πολλές και μεγάλες δομές σε όλη τη χώρα. Όπως θέλουν στην πράξη τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης και τόνισε πως στόχος ειναι να κλείσουν 60 δομές μέσα στη χρονιά και να εφαρμοστεί το όριο του 1% στους αιτούντες άσυλο, όχι απλώς σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά περιφερειακής ενότητας.

Συμπλήρωσε ακόμη, πως η κυβέρνηση δεν χτίζει νέες δομές, απλώς οι υφιστάμενες 32 δομές περνούν υπό τον έλεγχο της Πολιτείας.

Αναφερόμενος στις ΜΚΟ επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τις άφησε επί της ουσίας ανεξέλεγκτες.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραδώσει "τα κλειδιά” στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία: προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό – χιλιάδες μετακλητούς - με διαδικασίες, για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια, με μισθούς μεγαλύτερους του δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το δημόσιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δεν θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές.

Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου. Από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, στο νέο μητρώο, έχουν δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ