ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αδιαπραγμάτευτη η δημόσια υγεία» διαμηνύει η κυβέρνηση μετά τις εικόνες συνωστισμού

«Αδιαπραγμάτευτη η δημόσια υγεία» διαμηνύει η κυβέρνηση μετά τις εικόνες συνωστισμού
Video Screengrab

Αντιδράσεις καθώς και κυβερνητικές προειδοποιήσεις για τοπικό lockdown προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο σε beach bar στη Μύκονο, στο οποίο οι αστυνομικές αρχές -μετά από καταγγελία- επέβαλαν πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» 60 ημερών, για τη μη τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό lockdown σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή ακόμη και νομούς ή νησιά.

Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα όταν εντοπίστηκαν τα 12 κρούσματα.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο στο beach bar στη Μύκονο, όπου διοργανώθηκε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή.



Χαρδαλιάς: Αμείλικτη η κυβέρνηση σε φαινόμενα τύπου Μυκόνο

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήθελε να στηρίξει και να ενισχύσει την αγορά, θέλαμε κι εμείς να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλά με κανόνες, που είναι αδιαπραγμάτευτοι», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο «λουκέτο» για δύο μήνες και στην επιβολή προστίμου 20.000€ στο beach bar στη Μύκονο για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια Υγεία. Ολοι να συνειδητοποιήσουν, και οι επιχειρηματίες, ότι άπαντες ακολουθούμε πρωτόκολλα και κανόνες»

«Αν ο καθένας από εμάς κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, τα μέτρα και τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Το κράτος σε κάθε περίπτωση θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από το αεροδρόμιο Μακεδονία, στο πλαίσιο των συσκέψεων με την Fraport και τους τοπικούς φορείς, ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να υποδεχθεί το αεροδρόμιο πτήσεις από το εξωτερικό μετά από τρεις μήνες.



Σε όλες τις τοποθετήσεις τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν παραβάτη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο υπουργός ΑνάπτυξηςΑδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε ότι έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι αλλά «λουκέτο» δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόσο εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το «λουκέτο», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

«Ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και, προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω» είπε ο κ. Γεωργιάδης.



Καθηγητής ιολογίας: Πιθανό τοπικό lockdown σε νησί

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού εξέφρασε ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, υπογραμμίζοντας πως «ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown εάν παρουσιαστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα.

«Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα» απάντησε, απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης

Η ποινή που επιβλήθηκε στο μαγαζί στη Φτελιά προκάλεσε την αντίδραση επαγγελματιών της εστίασης στη Μύκονο, που κάνουν λόγο για «εξοντωτικό πρόστιμο», ενώ δεν αποκλείουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο γραμματέας εστίασης και διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να ελέγχουν τους πελάτες.

«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαρέγκλιτα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ