ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία – «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη σε γενναίες αποφάσεις»

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία – «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη σε γενναίες αποφάσεις»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Θετική είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Κρατώντας πάντα τις αναγκαίες επιφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν έχει πάρει στα χέρια της το τελικό κείμενο, η πρώτη εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι:

  1. Η συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.
  2. Δίνει τη δυνατότητα για την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
  3. Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για αντίστοιχη διευθέτηση με την Αίγυπτο.

Η δήλωση Κατρούγκαλου

Για τη συμφωνία ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατούγκαλος, έκανε την εξής δήλωση:

«Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η Συμφωνία, άλλωστε, παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που, θυμίζω, ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας. Το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Για αυτό τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».

Συνολική στρατηγική

Σε ανάλογο τόνο, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε στον AlphaRadio και την Κάτια Μακρή ότι «οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, σε συνέχεια και της πολύ σημαντικής δουλειάς που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε θετική κατεύθυνση».

Ωστόσο, επισήμανε ότι κάθε κίνηση πρέπει να εντάσσεται σε μια «συνολική στρατηγική σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση». Ακόμη, χαρακτήρισε «λανθασμένη την επιλογή της κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, η οποία οδήγησε σε αύξηση και της τουρκικής επιθετικότητας και στην αύξηση των ροών» και τη δημιουργία «μια εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά μας».

Το μήνυμα Τσίπρα

Ανώτερος κομματικός αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει μικροπολιτική με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Βάζουμε πλάτη εκεί που πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε εκ νέου πλάτη αν η κυβέρνηση πάρει γενναίες αποφάσεις στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο».

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε δύο σημεία από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρας στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά:

«Εγώ είµαι διατεθειµένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιµες αποφάσεις που δεν µπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέροµαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η ευκαιρία της γερµανικής προεδρίας. Σας το ανέφερα πριν ότι είναι ίσως µια ευκαιρία για την Ευρώπη να ανακτήσει ενισχυµένο ρόλο στα γεωπολιτικά πράγµατα. Και γι’ αυτό εγώ ασκώ κριτική στην κυβέρνηση. Ενώ είχαµε πρωτοστατήσει όχι µόνο για το προσφυγικό αλλά και για την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ευρώπης, βλέπω ότι η κυβέρνηση σήµερα δεν διεκδικεί κυρώσεις για την Τουρκία, αν έρθει να αµφισβητήσει εµπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν εφικτή η σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ