ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για συμφωνία ΑΟΖ: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορά της χώρας μας μεγάλωσαν

Δένδιας για συμφωνία ΑΟΖ: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορά της χώρας μας μεγάλωσαν
Δελτίο τύπου / POOL

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα… Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν»: με τα λόγια αυτά σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την ιστορική συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη την Τρίτη.

«Σαράντα χρόνια προσπαθούσαμε κι έγινε τώρα… Νομίζω το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματα του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι εξαιρετικό. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία και την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως το 2009 είχε επιτευχθεί συμφωνία με τα Τίρανα για την οποία ακύρωσε ομόφωνα το συνταγματικό δικαστήριο της γειτονικής χώρας.

«Η Ελλάδα έχει φιλοδοξία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία, και να χαρακτηρίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου και το ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι».

«Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα… Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν “τουρκικό κάλο”» είπε ο Νίκος Δένδιας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο.

«Όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κάνεις μια αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε, πως η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο και μια συμφωνία Άγκυρας – Καΐρου.

«Σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ότι οι Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, είπε πως για τους Τούρκους είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα γιατί «δίνουν αέρα κοπανιστό».Υπογράμμισε επίσης, πως το τουρκολιβυκό σύμφωνο «πρόκειται για κατασκεύασμα που δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος σε νομική σχολή».

«Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστον να επιτρέψει την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων δεν έχει δικαίωμα. Η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να πιέζει την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από δεδομένα νομικά, κατά το διεθνές δίκαιο, εθνικά συμφέροντα. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο από το να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντα μας, αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε:

«Μεθαύριο στο συμβούλιο Εξωτερικών θα είμαστε μαζί από το Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό μου, στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει, και η Γαλλία είναι ισχυρή χώρα».

Επεσήμανε δε, πως:

«Η Τουρκία δε συνεργάζεται στο κάλεσμα για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ΣΑ του ΟΗΕ στο Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Χάγη θα μπορούσε να είναι ένας από τους δρόμους» επίλυσης των διαφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φαίνεται να υπάρχει φως για διάλογο με την Τουρκία».

«Τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Η κύρια (ελληνοτουρκική) διαφορά είναι της υφαλοκρηπίδας» ξεκαθάρισε, και συμπλήρωσε:

«H Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, αλλά πιστεύω ότι συμφέρον της Τουρκιάς είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα… Ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δε θα λειτουργήσει παράλογα».

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις για την Αγία Σοφία, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως πρόκειται για παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας, κιβωτός του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας, και δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία.

«Ο Ατατούρκ ήθελε να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο σύγχρονο κόσμο, για αυτό έκανε την Αγία Σοφία μνημείο και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στον φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο, σχολίασε:

«Ήταν αποτυχία της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές. Αναγκάζει την Ελλάδα να φτιάξει έναν φράχτη. Δεν ήμουν ιστορικά υπέρ των φρακτών, αλλά εδώ, τι άλλο να κάνουμε; Και στον Έβρο κάνει λάθος η Τουρκία. Πολλές χωμάτινες επιφάνειες έχουν προσκολληθεί στην τουρκική πλευρά και αυτό πρέπει να επαναμετρηθεί».

Πρόσθεσε επισήμανε πως η Τουρκία κάνει… πονηριές με έργα στο σημείο, ρίχνοντας, για παράδειγμα, τσιμέντο στο χώμα που έχει μετακινηθεί από την ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ