ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Μητσοτάκης: Ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Στην πρώτη πανελλήνια ψηφιακή διάσκεψη προέδρων Δ.Ε.Ε.Π. (πρώην ΝΟ.Δ.Ε.) συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστώντας τα στελέχη του κόμματος που κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκαν δίπλα σε πολίτες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.

Απέδειξαν ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, που έχει ως πρώτη προτεραιότητα να στέκεται κοντά στους πιο αδύναμους.

«Τα καταφέραμε καλά - Η κρίση αυτή μας δοκίμασε όλους»

«Η κρίση αυτή είναι μία κρίση που μας δοκίμασε όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, προσθέτοντας πως «έχουμε, όμως, την ικανοποίηση ως παράταξη ότι τα καταφέραμε καλά. Ελέγξαμε το πρώτο κύμα της έξαρσης του ιού. Ο ιός εξακολουθεί και υφίσταται στη χώρα, αλλά σε πολύ περιορισμένους αριθμούς και νομίζω ότι έχουμε πιστωθεί ως κόμμα, ως παράταξη, ως κυβέρνηση, αλλά τελικά ως χώρα, το γεγονός ότι ήμασταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας επιτυχίας για το πώς αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή επιδημιολογική κρίση».

«Στόχος μας η διασφάλιση των θέσεων εργασίας»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τη δημιουργία νέων καινοτόμων σχημάτων προκειμένου να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας: «Δημιουργήσαμε νέα καινοτόμα σχήματα για να μπορέσουμε πάνω από όλα να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως με το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” που δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους τους για λιγότερο χρόνο από την πλήρη απασχόληση μέχρι και το μισό χρόνο, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σχεδόν πλήρεις απολαβές και τη διαφορά αυτή να την πληρώνει το Δημόσιο. Σήμερα, μάλιστα, ανακοινώνουμε και μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία την οποία θέλω να θέσω υπόψη σας: προσθέτουμε σχεδόν ακόμα 200 εκατομμύρια στη χρηματοδότηση Συν-Εργασίας, έτσι ώστε το κράτος να καλύψει και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών που υπό κανονικές συνθήκες θα βάρυναν τον επιχειρηματία. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε το πρόγραμμα της Συν-Εργασίας ακόμα πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους οι οποίοι στην πράξη θα δουλεύουν το μισό χρόνο αλλά -το τονίζω- θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους. Το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο είμαστε διατεθειμένοι να το επεκτείνουμε και για το μήνα Αύγουστο, αλλά αυτό θα μας το υποδείξει τελικά η ίδια η αντίδραση της αγοράς. Άρα, ξέρουμε, ότι η κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, παρά ταύτα οφείλω να επισημάνω ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο ήταν η χαμηλότερη στην ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μπήκε με ορμή, συναντήθηκε με ορμή, με ταχύτητα, την οποία είχε ήδη πριν την υγειονομική κρίση. Προφανώς το δεύτερο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό μας, πάντα με ασφάλεια, προσδοκώντας όμως να σώσουμε ότι μπορούμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά».

20 06 10 0028 DPC1392

Πηγή: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Σημαντικό βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης σημειώνοντας πως για την Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Στη δύναμη πυρός μας προστίθενται, όχι μόνο τα χρήματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία τώρα είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε, αλλά και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ., όπως έχετε ακούσει, τα οποία σε πρώτη φάση θέλω να το τονίσω αυτό αποτελούν πρόταση της επιτροπής, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα σε επίπεδο Συμβουλίου, είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό. Πάντως, συνιστούν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ευρώπης σε μία κατεύθυνση στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με κοινό δανεισμό που αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ελληνικό αίτημα. Πιστεύω, ότι το πακέτο αυτό μπορεί να κλείσει μέσα στον Ιούλιο, στην αρχή της γερμανικής προεδρίας, ώστε να μπορούμε πια να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσουμε. Είναι λεφτά τα οποία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από το ‘21 και μετά. Θα υποστηρίξουν τις κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, αλλά θα στηρίξουν και τις βασικές μας πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την υποστήριξη της εργασίας, την κατάρτιση των εργαζομένων. Έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα σήμερα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το βασικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

20 06 10 0063 DPT9162

Πηγή: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Η κρίση να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα - Όχι εκλογές»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα «Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι "όχι". Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε».

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σημείωσε τα εξής:

«Όσα από κοινού πολίτες και πολιτεία πετύχαμε στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής αποτελούν στέρεα θεμέλια για την οικοδόμηση μίας νέας, καλύτερης πραγματικότητας για την Ελλάδα μας μετά την πανδημία. Η εμπιστοσύνη που εμπνέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, η αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εφαρμόζοντας το δικό μας σχέδιο, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα που δείχνουμε ως κυβέρνηση σε όλα τα μεγάλα μέτωπα συνθέτουν τα στοιχεία που δίνουν στους Έλληνες τη δύναμη να αισιοδοξούν παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του διολισθαίνουν στην «γκρίζα» περιοχή της πολιτικής. Υιοθετούν με μεγάλη ευκολία στον δημόσιο λόγο τους φήμες και ψεύδη του διαδικτύου. Δεν πλήττουν όμως έτσι την κυβέρνηση. Το δικό τους κόμμα καθιστούν περισσότερο ανυπόληπτο. Η κληρονομιά από τα 5 χρόνια που άσκησαν εξουσία αποτελεί βαρίδι για τη χώρα. Αλλά όπως φαίνεται και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντάζει βάρος, ασήκωτο για τους ώμους τους. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δική μας συλλογική προσπάθεια ακόμα πιο κρίσιμη για την πατρίδα μας και το μέλλον της.

Οι οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα, ενσωματώνοντας ψηφιακές υπηρεσίες στην καθημερινή τους λειτουργία, βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Όχι μόνο για να πληροφορήσουν εργαζόμενους και ανέργους, επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες κάθε ηλικίας για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Αλλά και για να μεταφέρουν αξιόπιστα τις αγωνίες και τις επισημάνσεις τους, τις προσδοκίες και τις προτάσεις τους. Το πολιτικό μας δυναμικό παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης των ιδεών και των αξιών.»

Έπειτα το λόγο έλαβε ο Γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, όπως και των κομματικών μας οργανώσεων, για το γεγονός ότι μετατρέψατε την Ελλάδα σε χώρα σύμβολο. Η σημαντική παρουσία σας σήμερα, μας ενδυναμώνει στον αγώνα να διατηρήσουμε το κόμμα μας ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας. Ενδυναμώνει τον αγώνα να επικοινωνήσουμε το κυβερνητικό έργο αλλά και να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.»

Ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Μπρατάκος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι: «Η εγγραφή νέων μελών, η επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων μελών, η προώθηση των θέσεων και του έργου μας αλλά φυσικά και η οργανωτική ετοιμότητα είναι ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος, την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων των μελών μας και την υλοποίηση πλατφόρμας επικοινωνίας με τα μέλη και τα στελέχη μας είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις οργανώσεις μας.»

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, αναφορικά με την υποστήριξη της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Μεταφέρθηκαν οι προβληματισμοί αλλά και οι προσδοκίες των πολιτών για την επόμενη μέρα. Ειδικότερα, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να έχει το κόμμα στη μεταφορά των απόψεων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, αλλά και στην επεξήγηση των κυβερνητικών πολιτικών στους πολίτες.

Επίσης έγινε αποτίμηση των εθελοντικών δράσεων του κόμματος κατά την περίοδο της καραντίνας. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η συνέχιση της τακτικής επικοινωνίας των στελεχών του κόμματος με εκπροσώπους της κοινωνίας για την ανάδειξη σημαντικών τοπικών ζητημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ