ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα: Επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου από τον Τσαβούσογλου

Αθήνα: Επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου από τον Τσαβούσογλου
Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Για επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, σχετικά με τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία. 

«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» τονίζουν.

Επίσης, σημειώνουν πως «βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο».

Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Την πάγια θέση της Άγκυρας περί μη δικαιώματος των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες επανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πρώτο σχόλιό του για τη ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ, ενώ επανέλαβε ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς αφορά μόνο την Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό μέσο είπε:

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί. Η συμφωνία αφορά στο Ιόνιο Πέλαγος. Δεν υπάρχει κάτι σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε πάντως, ότι «αποτελεί μια σημαντική συμφωνία, όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων», καθώς «μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελε τα νησιά και οι βράχοι να θεωρούνται “ηπειρωτική χώρα”».

Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα και με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα.

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα, που μπορεί να μας μιλήσει για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί».

Ειδική αναφορά έκανε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία -για ακόμη μία φορά- χαρακτήρισε ως «τουρκική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ