ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την κρίση ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την κρίση ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Προσκολλημένη στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές εμμονές της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας επιστρέφει στο παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Prisma Radio, ανέφερρε ότι «στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τεκμηριωμένα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αποδεικνύοντας πως δεν σχετίζεται μόνο με την πανδημία, αλλά με τη συνολικότερη πορεία της επί διακυβέρνησης της ΝΔ. Το 4ο τρίμηνο του 2019 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2020 είχαμε νέα μείωση του ΑΕΠ 1,6%. Δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, σημαίνει είσοδος στην ύφεση. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επί 12 συνεχή τρίμηνα.»

Ο κ. Χαρίτσης προσέθεσε: «Αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδίσαμε, χάρη στην υπευθυνότητα της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης εν μέσω της πανδημίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον σπατάλησε, και αντί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει τώρα μια εξωραϊσμένη εικόνα. Δυστυχώς, είτε λόγω της ολιγωρίας της, είτε -ακόμη χειρότερα- βάσει του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για εσωτερική υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και επαναφορά μνημονιακών μέτρων σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.».


Επισήμανε ακόμα ότι: «Προεκλογικά η ΝΔ μιλούσε για ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αλλά μετεκλογικά αντιστρέφει αυτή την αναπτυξιακή προοπτική και ξαναφέρνει την οικονομία σε ύφεση. Φανταστείτε πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν είχαμε πετύχει την έξοδο από τα μνημόνια, αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος, και αν δεν είχαμε δημιουργήσει το ταμειακό απόθεμα των 37 δισ. ευρώ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, γιατί κάθε μέρα που περνάει κοστίζει. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, και απαιτείται ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους συμπολίτες μας βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να κατακρημνίζεται.»

Οι πρόωρες εκλογές

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εκλογών, υποστήριξε ότι «η σχετική συζήτηση ξεκίνησε από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αναζητηθούν κέρδη και ζημιές στην κομματική σκακιέρα”. Η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας τον τυχοδιωκτισμό της, ρίχνει το δόλωμα των εκλογών για να τσεκάρει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Όμως τώρα το μείζον για την ελληνική κοινωνία είναι να βγούμε από την κρίση. Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να διαφύγει των ευθυνών του δια των εκλογών, εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μια εναλλακτική, προοδευτική και αριστερή πρόταση διακυβέρνησης.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ