ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Στόχος μου να καταστήσω την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό

Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Στόχος μου να καταστήσω την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό
CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και την πρόκληση του «ανοίγματος» του τουρισμού με αντίστοιχη επιτυχία με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

Με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση χωρίς ρίσκο. Επίσης αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη για ένα νέο, περισσότερο βιώσιμο (sustainable) μοντέλο για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Tύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από έναν «εμβληματικό προορισμό για τον ελληνικό τουρισμό», όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τοπικούς φορείς.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ ξανά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τουριστική σεζόν, κάτι που έγινε εφικτό με σκληρή δουλειά και επιμονή και της δέσμευσης των πολιτών να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την οικονομική επίπτωση και τόνισε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο άνετα θα αισθάνονται οι επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα είτε με το αεροπλάνο είτε με το αυτοκίνητο.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ένα ασφαλή προορισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρκετές φορές επεσήμανε πάντως ότι θα πρέπει και οι επισκέπτες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μεν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα υπάρξει και αυστηρότητα όσον αφορά στην τήρηση τους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι πολύ σημαντικό ότι το άνοιγμα γίνεται σταδιακά καθώς στις δύο επόμενες εβδομάδες θα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό πριν από την 1η Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι υγειονομικές υποδομές υπάρχουν και έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ενώ εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί να υπάρξει άλλη περίοδο πλήρους καραντίνας.

Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι όπου χρειαστεί θα γίνουν τοπικές παρεμβάσεις και έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα σενάρια. Σημείωσε πάντως ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» χωρίς να αποκλείσει βέβαια το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα.

«Έχουμε λάβει ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο, δεν υπάρχει προσέγγιση χωρίς ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός έδειξε αρκετά βέβαιος ότι η φετινή σεζόν θα είναι πετυχημένη, χαρακτηρίζοντας και ως πλεονέκτημα της Ελλάδα τις καιρικές συνθήκες, και σημείωσε πως θα πρέπει να χτίσουμε για τις σεζόν του 2021 και 2022.

«Αν έχουν υπάρξει θετικά βήματα στο θέμα της θεραπείας, το 2021 θα είναι μία χρονιά ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα σημείο που στάθηκε αρκετά ο πρωθυπουργός ήταν αυτός της ανάγκης για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα είναι περισσότερο βιώσιμο. «Στόχος μας είναι να γίνουμε ηγέτες στον βιώσιμο (sustainable) τουρισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Αισθάνομαι ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει αρκετά την πολιτιστική κληρονομιά μας. Είναι αρκετός λόγος για να έρθεις στην Ελλάδα κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε τομείς όπως είναι ο γαστρονομικός και ο θρησκευτικός τουρισμός.

«Είναι σημαντικό να επεκτείνουμε τη σεζόν μας, ιδίως τη φετινή χρονιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους παραγωγικούς φορείς

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς του νησιού, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως «αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτήν την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

«Φιλοδοξούμε φέτος να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα αγωνιστούμε» για να συμπληρώσει πως «όπως προτάξαμε την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα που η χώρα ανοίγει σε επισκέπτες. Για να μπορέσουμε, και ήμασταν ειλικρινείς πάντα, δεν θέσαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, να σώσουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε από αυτή την τουριστική περίοδο και να προετοιμαστούμε βέβαια για την πολύ δυνατή ανάκαμψη την οποία θα έχουμε το 2021».

«Είστε ένας εμβληματικός προορισμός με επαγγελματίες υψηλότατου επιπέδου. Έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να καταφέρουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο χτίζουμε πάνω στην ασφάλεια τόσο περισσότερο τουρισμό θα μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς.

«Έχουμε σχέδιο και όπως πιστεύω ότι υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ανέφερε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη στο νησί πριν από την έλευση του κορωνοϊού.

«Την κάνουμε σε μία διαφορετική συγκυρία έχοντας, όμως, ακόμα πιο έντονο το ενδιαφέρον μας για το νησί, προτάσσοντας τις ίδιες προτεραιότητες, οι οποίες είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού υπάρχει μία συναντίληψη για τις μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Σαντορίνη ως εμβληματικός προορισμός για τον ελληνικό τουρισμό».

«Κερδίσαμε ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αν ως χώρα καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να κερδίσουμε κάτι, αυτό είναι «ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας. Αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή κρίση από μία θέση αδυναμίας, μ’ ένα Σύστημα Υγείας το οποίο έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση, μ’ έναν πληθυσμό αρκετά ηλικιωμένο και πολλοί προέβλεπαν ότι στην Ελλάδα θα βλέπαμε τα χειρότερα, αυτά που είδαμε σε άλλες χώρες. Δεν είδαμε τα χειρότερα και δεν τα είδαμε γιατί Κράτος, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε και καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κρίση με πνεύμα ενότητας, οργάνωσης και με το κράτος να τρέχει με ρυθμούς που δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν».

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Χατζημάρκος Γιώργος και ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Σιγάλας Αντώνιος, ο οποίος εξέφρασε με θερμά λόγια ευχαριστίες προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την πρόθεση να ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί γνωστοποίησε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αντώνης Ηλιόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση του συλλόγου για τη δωρεά ενός πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου και 300 στολών στο νοσοκομείο του νησιού.

Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι η θέση του λιμανιού θα προσδιοριστεί μέσα από το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, με την ανάθεση να επισπεύδεται σε δύο μόλις μήνες και τη μελέτη να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα ενταχθεί και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η δε μονάδα απορριμμάτων και η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα ολοκληρωθούν σύντομα μέσω ΣΔΙΤ προσθέτοντας πως στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου η Σαντορίνη να μετατραπεί σε «πράσινο» νησί.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Σαντορίνης - Νάξου και ολόκληρη η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί το 2024.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου συμπλήρωσε πως το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ομπρέλα που θα ολοκληρώνει την ανάπτυξη στο νησί.

Αμέσως μετά τη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης κ. Σιγάλα και με δημάρχους των μικρότερων νησιών των Κυκλάδων, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αναζητούν λύση στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο, περπάτησε στα Φηρά και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ