ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοσιαλδημοκρατικό «μανιφέστο» Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ

Σοσιαλδημοκρατικό «μανιφέστο» Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ είχε πολλαπλούς αποδεκτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε, προφανώς, στους βιομηχάνους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Έστειλε όμως κι ένα καθαρό μήνυμα τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματος τους. Δεν θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα τρόπον τινά σοσιαλδημοκρατικό «μανιφέστο» στη συνέλευση του ΣΕΒ.

Η κεντρική ιδέα της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι η προστασία της εργασίας λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας στο σύνολο της. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων ωφελεί εντέλει και την εργοδοσία. Πρόκειται βέβαια για μια αρχετυπική ιδέα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε λοιπόν να «πείσει» τους βιομηχάνους ότι κακώς υποστηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη (όπως τη χαρακτηρίζει) πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα στην κοινωνία και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το προχώρημα της «σοσιαλδημοκρατοποίησης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς μια εκλογική τακτική, αλλά πραγματική ιδεολογική μετατόπιση. Στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρας απουσιάζει η ιδέα της σύγκρουσης εργαζομένων-εργοδοσίας η οποία αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η προστασία της εργασίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε δύο παραμέτρους, τις οποίες πολλοί συστηματικά αποφεύγουν ή αρνούνται να αποδεχθούν. Η μία είναι οι πολιτικές αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και άρα της κατανάλωσης. Πολύ απλά: Όταν ο κόσμος έχει παραπάνω, ξοδεύει παραπάνω και η αγορά κινείται. Η δεύτερη παράμετρος, η οποία είναι ακόμα πιο σημαντική, είναι η κοινωνική συνοχή. Μια χώρα που προσφέρει ασφάλεια στην εργασία, μέσα από ένα σαφές και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, σε κάθε πολίτη, κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και άρα στην μεγέθυνση του παραγόμενου πλούτου. Με παρεμβάσεις που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, η οικονομία σέρνεται σε κινούμενη άμμο, μέχρι κάποια αναπόδραστη κοινωνική έκρηξη να τη βυθίσει».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού παραδέχτηκε ότι στο ζήτημα της προστασίας της εργασίας έχει διαφορετική άποψη από τον ΣΕΒ, επισήμανε ακόμα:

Σας λέω, όμως, ότι η θέση μου όσον αφορά την ενίσχυση της εργασίας, δεν είναι μόνο θέση αρχής. Αλλά είναι μια θέση που υπερασπίζομαι στη βάση των αποτελεσμάτων της στην πράξη. Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι:

  • Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
  • Ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων
  • Η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού
  • Η διευκόλυνση των απολύσεων

Μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης. Η αλήθεια όμως είναι, ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση σε όλα τα παραπάνω.»

Κρίση πριν τον κορωνοϊό

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δύο θέσεις που έχουν κεντρική θέση στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Πρώτον, η οικονομική κρίση ήρθε πριν τον κορωνοϊό. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προανέφερα, είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει ύφεση τόσο για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Έχει καταγράψει πτώση σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας για σειρά μηνών μετά το καλοκαίρι του 2019, όπως η βιομηχανική παραγωγή. Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός μάς συνάντησε ενώ η Ελλάδα κινούταν σε αρνητικό έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, η κυβέρνηση αδρανεί και στην στηρίζει αποφασιστικά την οικονομία, όταν η ΕΕ κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ηη αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά.» Επισήμανε ακόμα ότι: «Το bazooka των 750 εκατομμυρίων της ΕΚΤ, το ταμείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η γαλλογερμανική πρόταση, δείχνουν ότι η Ευρώπη αυτή τη φορά μοιάζει έτοιμη να επέμβει έγκαιρα και να περιορίσει τις ζημιές. Σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε την περασμένη δεκαετία, όταν αντιμετώπισε τελείως διαφορετικά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, παραμένει εξαίρεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ