ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στην «Προοδευτική Συμμαχία – Διαφωνίες για την ταυτότητα και προσπάθεια σύγκλισης

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στην «Προοδευτική Συμμαχία – Διαφωνίες για την ταυτότητα και προσπάθεια σύγκλισης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο σημαντική «είδηση» που βγήκε ήταν η ομόφωνη (και οριστική πλέον) υιοθέτηση της προσθήκης «Προοδευτική Συμμαχία» στον τίτλο του του κόμματος.

Μάλιστα το νέο όνομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται, όπως όλα δείχνουν, από τις 27 Ιουνίου όταν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου αναφέρεται: «Την πορεία προς το Συνέδριο, το οποίο αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Η ΠΓ αποφάσισε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος να εισηγηθεί την επανεκκίνηση των διαδικασιών Ανασυγκρότησης στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο. Η αρχή θα γίνει με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Η εισήγηση του Προέδρου θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση - πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

  2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

  3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

  4. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων».

Η Οργανωτική Επιτροπή

Μέλη της ΠΓ όλων των τάσεων περιέγραφαν τη συζήτηση ως «πολιτική, ευπρεπή, σκληρή σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι αντισυντροφική». Τα μέλη του οργάνου κατέθεσαν με καθαρό τρόπο τις απόψεις τους, ιδιαίτερα στα σημεία που σημειώνονται διαφωνίες. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το χρόνο συγκρότησης της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Τελικά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί η επιτροπή όταν καθοριστεί η ημερομηνία του συνεδρίου. Το θέμα της εκάστοτε οργανωτικής επιτροπής των συνεδρίων αποτελεί διαχρονική εμμονή των κομματικών στελεχών η οποίο ουδόλως μετριάζεται από το ότι είναι τα συνέδρια κρίνονται κατά κύριο λόγο στο πεδίο της πολιτικής και όχι της οργανωτικότητας.

Τι είπε ο Τσίπρας

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε σε 5 σημεία:

  • Ανανέωση προσώπων και διαδικασιών (εδώ λογικά θα έχουμε ειδήσεις τις επόμενες μέρες).
  • Εξωστρέφεια.
  • Επανεκκίνηση των διαδικασιών.
  • Αξιολόγηση της δουλειάς του κόμματος.
  • Συνέχιση της διεύρυνσης.

«Σε κάθε νομαρχιακή επιτροπή αλλά και στις Οργανώσεις Μελών να μπουν στόχοι για την εγγραφή νέων μελών», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πιο προσεκτικοί επισήμαναν μια αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι η στελεχιακή ανανέωση του κόμματος δεν πρέπει να γίνει με βάση την εσωκομματική γεωγραφία, αλλά με «κρτιτήριο την αξία τους και τη διείσδυσή τους στην κοινωνία». Προς επίρρωσιν αυτής της τοποθέτησης, η ανασυγκρότηση των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανατεθεί στον δημοσιογράφο Λευτέρη Αρβανίτη ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον Πάνο Σκουρλέτη για τη δήλωσή του στην εφημερίδα Εποχή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα», η οποία ερμηνεύτηκε (λόγω κυρίως της ερώτησης στην οποία απαντούσε) ως μομφή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στο τμήμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα στους Δελφούς που αναφερόταν στην «ηγετική ευθύνη» σε σχέση με τα εσωκομματικά

Η αντιπολιτευτική «ομπρέλα»

Η «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έθεσε από τη μεριά της, τις διαφωνίες της για τη γραμμή του κόμματος σε ό,τι αφορά:

  • Το οραματικό στοιχείο, δηλαδή το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ένα συνολικά διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο.
  • Την ταξική αναφορά του κόμματος, δηλαδή αν πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μεσαία τάξη ή στους εργαζόμενους και τους αποκλεισμένους.
  • Το αν τα δικαιώματα αποτελούν βασική διαιρετική τομή στο δίπολο Αριστερά / Δεξιά.
  • Τη δημοκρατία και τη συλλογική λειτουργία του κόμματος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πηγές τόσο των «προεδρικών» όσο και της αντιπολιτευτικής «ομπρέλας» στις ενημερώσεις που έκαναν, ανέφεραν ότι υπάρχουν οι όροι της σύγκλισης και της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων.

«Η Πολιτική Γραμματεία έστειλε μήνυμα ενότητας κι εξωστρέφειας», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της «ομπρέλας» με μακρά πορεία στον χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτή η καλλιέργεια ήπιου κλίματος δεν έχει να κάνει μόνο με το ενδεχόμενο εκλογών τον Σεπτέμβρη, αλλά και με την πεποίθηση ότι πολιτικά πεπρωμένα όλων των πλευρών είναι σε τελική ανάλυση κοινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ