ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Πρέσπες: Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σύρονται πίσω της

Τσίπρας για Πρέσπες: Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σύρονται πίσω της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην επετειακή ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Πριν δύο χρόνια συναντηθήκαμε στις Πρέσπες που στο διάβα της ιστορίας διέσχισαν νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες. Απευθυνθήκαμε στους λαούς μας, τους λαούς των Βαλκανίων, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους αλλά βασανίστηκαν και βασανίζονται από το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, των διεθνών συρράξεων και των αδελφοκτόνων πολέμων. Και αποδείξαμε μια για πάντα ότι στην ιστορία των Βαλκανίων δεν χρειάζονται νικητές και ηττημένοι. Αρκεί ο σεβασμός και η ισχυρή βούληση για ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνανάπτυξης.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι:

«Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα και αυτοί που πολέμησαν τη Συμφωνία. Αυτοί που μίλησαν για «προδοσίες» και «εθνικές υποχωρήσεις». Αυτοί που περπάτησαν πλάι-πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες. Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και το ρόλο της χώρας στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την πιο δύσκολη στιγμή. Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν. Όχι αυτούς που σύρονται πίσω της.»

Κοτζιάς - Διμιτρόφ

Από τη μεριά του, ο Νίκος Κοτζιάς έγραψε, απευθυνόμενος στον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Διμιτρόφ: «Έχουν περάσει δύο χρόνια, φίλε μου. Η ζωή μας δικαίωσε. Προωθήσαμε τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών μας και των χωρών μας. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μετατρέψαμε την Ιστορία από μια φυλακή σε σχολείο για το μέλλον.»

Ο κ. Διμιτρόφ απάντησε ως εξής: «Με τα λόγια του Μαντέλα, «φαίνεται πάντα αδύνατο μέχρι να γίνει». Αποδείξαμε φίλε μου ότι τα θαύματα είναι πιθανά θαύματα. Ότι εμείς στα Βαλκάνια, μπορούμε επίσης να επιλύσουμε τις δυσάρεστες διαμάχες με ευρωπαϊκό τρόπο. Κάναμε μεγαλύτερες τις χώρες. Ενισχύσαμε την παρουσία των χωρών μας και τη φιλία μεταξύ μας.»

Ιστορική διπλωματική επιτυχία

Σχόλιο έκανε και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν, υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια ιστορική διπλωματική επιτυχία που άνοιξε τον δρόμο για την αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, την προάσπιση της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, τη θωράκιση της σταθερότητας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα, σε μια περίοδο γενικευμένης όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, η παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει τον δρόμο: ενεργητική υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων και η Ελλάδα πρωταγωνιστής των εξελίξεων με σταθερή επιδίωξη την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή μας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ