ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Αναπτύσσονται δραστηριότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν σκάνδαλα

Βούτσης: Αναπτύσσονται δραστηριότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν σκάνδαλα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά άσκησε ο Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στον Φοίβο Κλαυδιανό και την Real News, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θα ήταν αυτονόητο για μια κυβέρνηση, με μια έστω και μικρή κοινωνική ευαισθησία και επίγνωση των πραγματικών δεδομένων στην αγορά εργασίας, να κινηθεί και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση με επίκεντρο τη στήριξη της εργασίας και όχι την επιδότηση της ανεργίας, με αυστηρή τήρηση της ρήτρας των μη απολύσεων και με διασφάλιση των εγγυήσεων για την εργασία, προφανώς μέσα από οικονομικά προγράμματα υποστήριξης κατευθείαν των εργαζομένων, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και βέβαια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εγγυώνται την πλειονότητα αυτών των θέσεων εργασίας. Αντίθετα, βλέπουμε μια προσπάθεια υποστήριξης της οικονομίας, η οποία όμως εμπεριέχει, ως προϋπόθεση και ως δυνατότητα προς τις επιχειρήσεις, αφενός την περαιτέρω «ευελιξία» και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και, αφετέρου, την άμεση ή έμμεση μείωση του εισοδήματος, κάτι το όποιο δεν έγινε στην πλειονότητα των άλλων χωρών της Ε.Ε., που βεβαίως δεν είχαν και ως αφετηρία εκκίνησης την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση την οποία προαναφέραμε. Περί αυτού πρόκειται. «

Για τα σκάνδαλα

- Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρέπει στη σκανδαλολογία;

Ο κ. Βούτσης τόνισε ακόμα ότι: «Αποτελεί απίστευτη και αντικοινωνική πρόκληση η προσπάθεια για «αξιοποίηση»της κρίσης μέσω του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» και σε μια φοβισμένη, επιτηρούμενη και εν πολλοίς χειραγωγούμενη κοινωνία να αναπτύσσονται δραστηριότητες, που -χωρίς καμία υπερβολή- μπορούν να χαρακτηρίζονται σκάνδαλα. Οι δύο κορυφές του παγόβουνου είναι προφανώς η άθλια μεθόδευση για τα voucher σε βάρος των επιστημόνων και η εξελισσόμενη διαδικασία της αδιαφάνειας και της άθλιας συναλλαγής περί την -αναγκαία κατά τα αλλά- ενίσχυση των media σε αυτή τη δύσκολη φάση. Υπάρχει,όμως, ευρύτατα η αίσθηση στην κοινή γνώμη και έχει επίσης καταδειχθεί στη Βουλή ότι στο υπόστρωμα αυτής της -πέραν των άλλων- αντικοινωνικής, επαναλαμβάνω, συμπεριφοράς της κυβέρνησης αναπτύχθηκαν και βρίσκονται μικρές και μεσαίες εστίες σκανδάλων και διαπλοκής, με επίκεντρο άμεσες αναθέσεις, ακόμα και ανά υπουργείο για την επικοινωνία τους, με συμβάσεις ανέλεγκτες και βεβαίως με διορισμούς και υψηλές αμοιβές σε ημέτερους «αρίστους».

Επισημαίνω ακόμη ότι εξελίσσεται η προφανής διαδικασία αποσιώπησης και αποπροσανατολισμού στην αναζήτηση των πραγματικών ευθυνών για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis. Επίσης, σημειώνω την επιμονή για να υπάρξουν μυστικά κονδύλια στον κρίσιμο τομέα του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος και άλλες «δραστηριότητες» τέτοιου τύπου, που αγγίζουν την «επιτελική» λειτουργία της κυβέρνησης, με ανοικτά καθεστωτική νοοτροπία.

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης επισήμανε: «Έχει δρομολογηθεί η επανεκκίνηση όλης της διαδικασίας για το τρίτο Συνέδριο το φθινόπωρο, συνεχίζοντας την προσπάθεια που εξελισσόταν μέχρι τις αρχές Μάρτιου με ήδη ψηφισμένα τη διακήρυξη και τον απολογισμό και με μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την προγραμματική εμβάθυνση και τη σχετική συζήτηση, στη βάση και των μεγάλων ζητημάτων που ανέκυψαν ως επίδικα διεθνώς, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, μέσα από την επιδημιολογική κρίση. Πυρήνας αυτής της συζήτησης είναι, προφανώς, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που παράγονται από την εμφανή οργανική σχέση ανάμεσα στις σύγχρονες κρίσεις, στις οποίες προσετέθη και αυτή της επιδημίας. Νομίζω πως τα πάντα συνηγορούν για μια πανστρατιά όλων των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα ανατροφοδοτείται με τη συνέχιση της διαδικασίας μαζικής διεύρυνσης του εγχειρήματός μας. Είναι σαφές ότι όλοι, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη των συλλογικών μας οργάνων, η κοινοβουλευτική και ευρωβουλευτική μας ομάδα, εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην ευθύνη της λαϊκής εντολής, που πλέον έχει γίνει πιο επιτακτική, για τη διαμόρφωση του σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς στην καρδιά της ευρείας δημοκρατικής - προοδευτικής παράταξης και ως εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης για τη χώρα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ