ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία για την οικονομία και στο βάθος… ανασχηματισμός

Αγωνία για την οικονομία και στο βάθος… ανασχηματισμός
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κάθε άλλο παρά καλές είναι οι ειδήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην oικονομία και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να μην καθυστερήσουν και να αποφασίσουν για το πακέτο-μαμούθ των 750 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ηγέτες των χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία μέχρι στιγμής τον κορωνοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021.

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου, πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα κράτη, όπως η Ολλανδία, που δεν βιάζονται και ίσως χρειαστεί και δεύτερη, έκτακτη αυτή τη φορά, Σύνοδος ηγετών μέσα στον Ιούλιο.

Με τον τουριστικό κλάδο -και όχι μόνο- να δέχεται απανωτά χτυπήματα, ο πρωθυπουργός πιέζει για ισχυρή στήριξη της οικονομίας, ζητώντας ευελιξία.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών από μας. Απαιτείται ευελιξία» ανέφερε.

Σήμερα, Παρασκευή, στην ώρα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στον τουρισμό.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστούν οι ανάγκες -κυρίως για τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Μια «γεύση» πάντως έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που προανήγγειλε γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί φτάνει και το 100%, δηλαδή να μην πληρώσει καθόλου προκαταβολή φόρου κάποιος επιχειρηματίας ή κάποιος κλάδος, εάν δεν έχει κέρδη.

Ανασχηματισμός: Απάντηση με ένα σιβυλλικό χαμόγελο

Αναφορικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και του επισημάνθηκε ότι η σχετική συζήτηση εντάθηκε ξανά, αντέδρασε με ένα χαμόγελο που τα «έλεγε» όλα

Μπορεί, ωστόσο, η συζήτηση για τον ανασχηματισμό να ανοίγει κάθε λίγο, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν, μάλιστα, την περίοδο που διανύουμε «δρόμο προς την ομαλότητα», τον χρόνο ουδέτερο και άρα το έδαφος να είναι πρόσφορο για ανασχηματισμό, ωστόσο επισήμως κάθε τέτοιο σενάριο καταρρίπτεται από την κυβέρνηση που δηλώνει πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού».

Με δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για «διορθωτικές κινήσεις».

Στα μέσα Ιουλίου και πιθανώς αμέσως μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε «χειρουργικές» αλλαγές.

Στόχος η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που περιμένει η χώρα.

Ο στενός πρωθυπουργικός κύκλος επεξεργάζεται αλλαγές σε υπουργεία και ανακατανομή αρμοδιοτήτων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων.

Με την συμπλήρωσή πάντως ενός έτους, στις 7 Ιουλίου, από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση της αξιολόγησης υπουργών και υφυπουργών.

Πληροφορίες λένε πως πολλοί τεχνοκράτες υφυπουργοί «δεν περπάτησαν» και θα οδηγηθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Την ίδια ώρα, η «καμπάνα» φαίνεται να χτυπά και για τουλάχιστον δύο υπουργούς, ενώ αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση γυναίκες σε θέσεις υφυπουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ