ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τίποτα για εικονικές συμβάσεις και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια;

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τίποτα για εικονικές συμβάσεις και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια;
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Νέες «βολές» κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με φόντο τους ισχυρισμούς του Χρήστου Καλογρίτσα στο δικαστήριο που αποκάλυψε η κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε και ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες» τονίζει ο Στέλιος Πέτσας, και συμπληρώνει:

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλήγει λέγοντας:

«Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του».

Το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρει πως ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κάνει λόγο για σύναψη εικονικών συμβάσεων εκατομμυρίων κατά παραγγελία του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Μερικές μόλις ημέρες μετά από την αποκάλυψη του ηχητικού της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας έρχεται να ισχυριστεί σε αγωγή που εκδικάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και προφορικά δια των δικηγόρων του, ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του “White House”» το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό «κολοσσό» CCC του Σάμερ Χούρι, ως προκαταβολή, για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Η CCC προσέφυγε κατά του κ. Καλογρίτσα, απαιτώντας την πληρωμή 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος, για ένα εμπορικό κέντρο (mall) που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, η πλευρά του επιχειρηματία αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του “White House”».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα ερωτήθηκαν – παρουσία του ιδίου – σε ποιον αντιστοιχεί ο όρος «White House», εκείνοι απάντησαν στο δικαστήριο πως πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και το Νίκο Παππά.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε κατά τη συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αστικής διαφοράς της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC) κατά της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η αποκάλυψη στο Μονομελές Πρωτοδικείο έρχεται να προστεθεί στη δήλωση προ μηνών του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη ότι το 2016 ο Νίκος Παππάς τού είχε ζητήσει να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα 20,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το ποσό της προκαταβολής για την τηλεοπτική άδεια που είχε αποκτήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού Παππά ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε πάρει ως υπερθεματιστής τη δεύτερη άδεια που δημοπρατήθηκε. Οταν όμως κλήθηκε να καταβάλει την προκαταβολή ζήτησε 48ωρη προθεσμία, η οποία και απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα η άδεια να καταλήξει στον Ιβάν Σαββίδη.

proto thema 2 05072020

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν χθες η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσίευμα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει πως «ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Novartis».

«Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν. Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μένει άλλο σιωπηλός. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις»

Το Σάββατο, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «πρακτικές μαφίας» και καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος αναφέρει τα εξής:

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το "Πρώτο Θέμα", που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας. Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ.Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το "μαγαζί" έχει άλλο όνομα και γίνεται White House. Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το "μαγαζί". Υστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις».

Το μεσημέρι της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε νέα σκληρή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως «με τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως, συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Οι Έλληνες μαθαίνουν, δια στόματος των πρωταγωνιστών, αυτά που υποψιάζονταν» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, από την πλευρά του εργολάβου και επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του “μαγαζιού” κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα τρία εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατα της διαπλοκής και η "ανεξάρτητη" δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" του ΣΥΡΙΖΑ)».

Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει πως ο «κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρους αλλά ένας απλός εργαζόμενος!».

«Ο οποίος, ω του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης. Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης; Η δικαιοσύνη παράλληλα οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές, των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας» καταλήγει λέγοντας η ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης

Το επίμαχο δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση και του Κινήματος Αλλαγής, που σε ανακοίνωσή του τονίζει πως είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη τα όσα δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Υπήρχε ένα τόσο μεγάλο και πολυδαίδαλο κύκλωμα που συντόνιζε ο κ. Παππάς;

2. Λειτουργούσε με εντολή του μαγαζιού ή όπως αλλιώς το λένε, δηλαδή του ίδιου του ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου;

3. Ήταν τόση η δίψα τους να δημιουργήσουν καθεστώς, ελέγχοντας τα ΜΜΕ ώστε προέτρεπαν επιχειρηματίες σε εικονικές συναλλαγές;».

Και καταλήγει λέγοντας:

«Δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι.
Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ