ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της κυβέρνησης: Τουρκία, νόμος για διαδηλώσεις και υπόθεση Καλογρίτσα

Η ατζέντα της κυβέρνησης: Τουρκία, νόμος για διαδηλώσεις και υπόθεση Καλογρίτσα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υψηλούς τόνους κρατάει η τουρκική κυβέρνηση όσο πλησιάζει η ώρα για την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου για την Αγία Σοφία, εάν δηλαδή θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο. Το «κλειδί» της τελικής απόφασης, πάντως, βρίσκεται στα χέρια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το μέλλον της Λιβύης, μετά από τις τουρκικές απειλές, φαίνεται ότι αποδίδουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Ο διπλωματικός πυρετός κορυφώνεται, καθώς ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε συνομιλία και με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το μήνυμα που μεταφέρει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτό διατυπώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, είναι πως «η Ελλάδα σήμερα είναι σε μία θέση αρκετά ισχυρή, ίσως την ισχυρότερη σε σχέση με την Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν στον πάγο. Προσβλέπουμε σε αποκλιμάκωση».

Με στοχευμένες διαρροές στον ελεγχόμενο τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα επενδύει στην προπαγάνδα μέσω των δήθεν επιβλητικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή και δείχνει σε ποιους στέλνει το μήνυμα.

Την ίδια ώρα και ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σύγκρουση Άγκυρας - Παρισιού μαίνεται. Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters:

«Τι κάνεις όταν ένα από τα μέλη της νατοϊκής αποστολής επιτήρησης του εμπάργκο επιλέγει να λειτουργήσει ως λαθρέμπορος όπλων, ενώ επιμένει ότι εφαρμόζει το εμπάργκο»;

Σήμερα ψηφίζεται ο νόμος για τις διαδηλώσεις

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις που ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει έναντι του ΚΚΕ την κριτική του προς την κυβέρνηση.

Στελέχη του θεωρούν ότι η κυβέρνηση φοβάται πως η καταστροφή που έχει προκαλέσει θα οδηγήσει σε «κοινωνική έκρηξη», την οποία θέλει να προλάβει.

Η απάντηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπως αυτή εκφράστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται μαγκάλια, συσσίτια καταστροφές με έναν μόνο στόχο, να επανέλθει στην εξουσία. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι» είπε .

Παρέμβαση Γεννηματά

Καταλυτικός ωστόσο φαίνεται να είναι ο ρόλος της Φώφης Γεννηματά, καθώς υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το κέντρο της Αθήνας και οι περιουσίες των πολιτών, αλλά και το δικαίωμα του πολίτη να διαδηλώνει.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε:

«Με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του στη Βουλή επισήμανε ότι ενσωμάτωσε σχεδόν στο σύνολο τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ και χαιρέτισε την πολιτική του στάση γιατί, όπως είπε, πρότεινε, έκανε διάλογο και διαβουλεύτηκε.

Πλήρως αντίθετο στο νομοσχέδιο εμφανίζεται το ΚΚΕ. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, που περιοδεύει στη Δυτική Ελλάδα, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πάτρας σημείωσε ότι «είναι ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χουντικής έμπνευσης, δημιουργεί προβλήματα στις διαδηλώσεις, στη συλλογική διεκδίκηση, στις ατομικές ελευθερίες».

Συνεχίζεται η κόντρα για Καλογρίτσα και Παππά

Δεν είναι όμως τα εθνικά και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που προκαλούν σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Θυελλώδης σύγκρουση μαίνεται και γύρω από τις καταγγελίες του αποκαλούμενου και «κόκκινου» επιχειρηματία, Χρήστου Καλογρίτσα, με την κυβέρνηση να ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει να εννοηθεί ότι αν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, τότε αυτά θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή, υπονοώντας ακόμη και το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παππά.

«Η κυβέρνηση θεωρεί την υπόθεση πληγή στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και στη δημοκρατία μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους», τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του απαντώντας σημειώνει ότι «για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι ισχυρισμοί ενός επιχειρηματία, ο οποίος μέχρι χθες χαρακτηριζόταν από τη ΝΔ “απατεώνας” και “αναξιόπιστος”, για τα χρέη του σε επιχειρηματικό όμιλο, συνιστούν “βαθιά πληγή στη Δημοκρατία”».

Ο Νίκος Παππάς που δεν έχει αναφερθεί δημόσια στην υπόθεση Καλογρίτσα και τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC προτίμησε να μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και είπε:

«Δεν μου συγχωρούν ορισμένοι ότι τους έβαλα να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πόλεμος θα ενταθεί και πρέπει όλοι να κινηθούμε συντονισμένα».

Ωστόσο, πιο επιθετική τακτική φαίνεται να ζητά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καθώς στην ίδια συνεδρίαση είπε αναφερόμενος στην υπόθεση ότι θα πρέπει να υπάρχουν διαψεύσεις αλλά και αγωγές.

«Να είμαστε πιο αποφασιστικοί απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη να κάνουν δημόσιες διαψεύσεις και να προχωρούν σε αγωγές».