ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ: Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση για Παπανδρέου - Καστανίδη

Βαρύ το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ: Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση για Παπανδρέου - Καστανίδη
INTIME

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ λόγω της επιλογής των ιστορικών στελεχών Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη να απέχουν από τη ψηφοφορία της Βουλής για τις διαδηλώσεις, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος.

Έτσι, σήμερα στις 14:00 συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, μετά από απόφαση της Φώφης Γεννηματά.

«Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 2:00 μ.μ. την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα τα όσα συνέβησαν στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία» δήλωσε την Πέμπτη, μετά τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εισηγούνται τη διαγραφή των δύο στελεχών που ήρθαν κόντρα στη γραμμή του κόμματος.

Πάντως, κύκλοι του ΚΙΝΑΛ δήλωσαν στο CNN Greece πως δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής των στελεχών που διαφοροποιήθηκαν.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, εξάλλου, πως η Φώφη Γεννηματά είναι σφόδρα ενοχλημένη από τη στάση των δύο στελεχών και αυτό που αναμένεται στην κοινοβουλευτική ομάδα να ξεκαθαρίσει είναι πως δεν θα δεχθεί άλλα τέτοια περιστατικά και πως θα πρέπει οι όποιες διαφωνίες να συζητιούνται εσωτερικά και να μη βγαίνουν προς τα έξω.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει πώς θα αντιδράσουν τόσο εκείνοι που ήταν κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις πορείες όσο και αυτοί που από την αρχή υποστήριζαν την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις πορείες ξεκαθαρίζοντας ότι ανοίγει τον δρόμο «σε κάθε λογής προβοκάτορα να δράσει σε μια διαδήλωση». Και επεσήμανε ότι την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας και βρισκόταν αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις «ποτέ δεν σκέφτηκα να απαγορεύσω τις διαδηλώσεις, κύριο μέλημά μου ήταν να προστατεύσω τη Δημοκρατία».

Αλλά και ο Χάρης Καστανίδης άσκησε σκληρή κριτική στις διατάξεις που περιλαμβάνει, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό», «κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής» και «δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Οι πιέσεις από τη δεξιόστροφη πτέρυγα

Όλες τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό της παράταξης οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν έντονες, με τη Φώφη Γεννηματά να δέχεται πιέσεις από τη δεξιόστροφη πτέρυγα για ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ η αριστερόστροφη πλευρά εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τελικά η κυρία Γεννηματά υπέκυψε στις πιέσεις του δεξιόστροφου στρατοπέδου, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση ιστορικών στελεχών, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης.

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο» - Κορυφαίο στέλεχος σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις

«Όλα δείχνουν πως τίποτα δεν είναι τυχαίο»: Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

ΚΙΝΑΛ: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο» - Κορυφαίο στέλεχος σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το ίδιο το στέλεχος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής των δυο βουλευτών από τη ΚΟ είτε παραστούν είτε όχι στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Τι είπε αναλυτικά ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή

Ο πρώην πρωθυπουργός κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ που υπερψηφίζουν επί της αρχής μετά και την αποδοχή προτάσεων του από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που παραμένει «αντιδημοκρατικό» παρά τη γενναία διάθεση της Φώφης Γεννηματά.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έγινε σοβαρή διαβούλευση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπουν κανόνες, αλλά όχι περιορισμοί, λέγοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις, θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις. καθώς «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις». Αναφερόμενος τέλος, στην αστική ευθύνη του διοργανωτή χαρακτήρισε τη διάταξη «απαράδεκτη», καθώς -όπως είπε- ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης.

«Τιμωρείτε όσους διαδηλώνουν ειρηνικά. Τους κάνετε ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Δίνετε ένα ακόμα κίνητρο στους μπαχαλάκηδες», είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε πως «με τον φόβο της προβοκάτσιας ποινικοποιείτε και αποτρέπετε έναν ειρηνικό διοργανωτή να οργανώσει μια διαδήλωση».

Κάνοντας μάλιστα αναφορά στους νεκρούς της Μαρφίν είπε πως αν ίσχυε το νομοσχέδιο αυτό τότε, θα έπρεπε να τιμωρηθούν όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

«Σκεφτείτε το» είπε κοιτώντας τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως το νομοσχέδιο αυτό «αντί να προστατέψει τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας θα καταφέρει το αντίθετο, θα δημιουργήσετε αχρείαστη πόλωση τη στιγμή που χρειαζόμαστε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» και κατέληξε:

«Έστω την ύστατη στιγμή σας προτείνω να αποσύρετε το νομοσχέδιο για να υπάρξει διάλογος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ