ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη - Παρών ο Τσιόδρας

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη - Παρών ο Τσιόδρας
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αξιολόγηση της πορείας του νέου κορωνοϊού στη χώρα, θα πραγματοποιήσει, το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η αύξηση των κρουσμάτων αυτών που έχει σημειωθεί στη χώρα την τελευταία εβδομάδα έχει προβληματίσει τις αρχές, ενόψει του ανοίγματος των απευθείας πτήσεων από ΗΠΑ, Βρετανία και Σουηδία στις 15 Ιουλίου, χώρες με υψηλό ημερήσιο αριθμό μολύνσεων.

Την Παρασκευή, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα, αποφασίστηκαν νέα μέτρα για όσους επισκέπτες εισέρχονται στη χώρα από τον Προμαχώνα.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο υφυπουργος Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια.

«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο Open, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.

31 νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ωστόσο, παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, παραμένει η ανησυχία για την γενική εικόνα και ειδικότερα για τα εισαγόμενα.

Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής, το τελευταίο 24ωρο:

- 4 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 3 αφορούν εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 6 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- 5 στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

- 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

- 6 στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

-1 στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ