ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ: Η Τουρκία το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας

Μπορέλ: Η Τουρκία το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας
(AP Photo)

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, δήλωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει.

«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η κυβέρνηση από την Ε.Ε.

Στην ενίσχυση των διεθνών αντιδράσεων κατά της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποσκοπεί η κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή της απόφασης, ξεκίνησε μαραθώνιο συζητήσεων και τηλεφωνικών επαφών, που «είτε γνωστοποιούνται είτε όχι», ώστε να εκθέσουν στο μεγαλύτερο βαθμό την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας θα καταστήσει σαφές σε όλους τους ομολόγους του την προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη με στόχο να συμφωνηθεί πλήρης λίστα αυστηρών μέτρων που θα λάβει η Ένωση αν υπάρξει παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προειδοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εταίρους και μη πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ αν χρειαστεί για να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει πριν να είναι αργά.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει.

«Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε δήθεν συναινετικός σε δηλώσεις του, αναφερόμενος μάλιστα σε δίκαιη μοιρασιά υδρογονανθράκων:

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως το θέμα υδρογονανθράκων είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα προβλέπει δίκαια μοιρασιά».

Ο Νίκος Δένδιας, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «27», αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η απόκρυψη των πολύτιμων ψηφιδωτών

Η ιδεοληπτική απόφαση της Τουρκίας προκαλεί φρίκη ακόμη και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας και ζητά από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO να πάρουν σαφή θέση και μέτρα κατά της Άγκυρας:

«Υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα. Για εμένα η εικόνα της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, είναι κάτι το φοβερό. Πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία UNESCO, της Ένωσης, του ΟΗΕ. Όχι μόνο της Ελλάδας, Δεν θα πέσουμε στην παγίδα Ελληνοτουρκικής διαφοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ