ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης στο Sky News: Aν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα

Θεοχάρης στο Sky News: Aν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ

Την επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Βρετανίας σχολιάζει σε συνέντευξή του στο «Sky News» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας τη χαρά της χώρας μας που τα επιδημιολογικά δεδομένα της Βρετανίας επέτρεψαν το άνοιγμα της σύνδεσης.

Στη συνέντευξη του, ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε πως η κατάσταση της Ελλάδας είναι σταθερή και υπό έλεγχο.

«Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουμε σε εγρήγορση. Δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και μερικές εβδομάδες κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός ότι τα Βαλκάνια – όχι μόνο η Σερβία – έχουν μια έξαρση είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και ότι δε θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα. Αλλά αν χρειαστεί, φυσικά, το ζήτημα είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας και των πολιτών μας, ώστε να διαφυλάξουμε την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας που επιδείξαμε τους τελευταίους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για πιθανό νέο lockdown στη χώρα μας, χαρακτήρισε αυτές τις υποθέσεις «ανοησίες» και πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα» και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα γενικής καραντίνας.

Τέλος, αναφερόμενος στις αραιές πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι:

«Υπάρχουν κάποιες πτήσεις, κυρίως πτήσεις τσάρτερ. Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι η Jet2 πετάει προς το Ηράκλειο αυτό το μεσημέρι.

Υπάρχουν κάποιες πτήσεις. Ίσως να μην είναι ακόμα όλες οι πτήσεις του προγράμματος. Η βιομηχανία των αερομεταφορών χρειάζεται πολύ προγραμματισμό. Δυστυχώς, φέτος όλες αυτές οι δυσκολίες στο σχεδιασμό των πτήσεων δεν ευνοούν τον έγκαιρο προγραμματισμό από την πλευρά των εταιρειών».

Δείτε τη συνέντευξη:

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη

Η Ελλάδα υποδέχεται και πάλι Βρετανούς από σήμερα. Τι μπορούν να περιμένουν φτάνοντας στη χώρα;

Να περιμένουν την ίδια αίσθηση φιλοξενίας. Απολαμβάνουμε πάντα την παρέα των φίλων μας από το Ηνωμένο Βασίλειο και χαιρόμαστε πολύ που οι ειδικοί μας στον τομέα της υγείας συμφώνησαν και μας επέτρεψαν να ανοίξουμε και πάλι τη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης είμαστε ευγνώμονες που η βρετανική κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών στις οποίες είναι δυνατό να ταξιδέψει κανείς για διακοπές.

Ωστόσο, βρίσκεστε στο χειρότερο σημείο της πανδημίας, έτσι δεν είναι; Πόσο ασφαλές είναι να έρθουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα;

Ανοίξαμε τις συνδέσεις από την 1η Ιουλίου και παρακολουθούμε την κατάσταση. Είναι προς το παρόν σταθερή. Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουμε σε εγρήγορση. Δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα. Διάβασα κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή επιβολή γενικής καραντίνας (lockdown). Αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Θα θέλαμε να το διαψεύσουμε. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στους ξένους τουρίστες – από την Ευρώπη κυρίως – και αυτό θα συνεχιστεί.

Άρα, υποθέσεις που είδαμε στον βρετανικό Τύπο περί δεύτερης καραντίνας (lockdown) στην Ελλάδα είναι ανοησίες, έτσι;

Είναι ανοησίες, ακριβώς, όπως λέτε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ως χώρα, απαγορεύσατε τους σέρβους τουρίστες μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη Σερβία. Θα παρακολουθείτε την κατάσταση σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, υποθέτω ότι δε θα διστάσετε να απαγορεύσετε τους βρετανούς τουρίστες, για να προστατεύσετε τη δημόσια υγεία των Ελλήνων.

Όπως είπατε, παρακολουθούμε την κατάσταση. Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και μερικές εβδομάδες κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός ότι τα Βαλκάνια - όχι μόνο η Σερβία - έχουν μια έξαρση είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και ότι δε θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα. Αλλά αν χρειαστεί, φυσικά, το ζήτημα είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας και των πολιτών μας, ώστε να διαφυλάξουμε την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας που επιδείξαμε τους τελευταίους μήνες.

Δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς αναμένετε, κ. Υπουργέ. Ακούσαμε στο Sky News Breakfast σήμερα ότι κόσμος προσπαθεί να βρει πτήση προς την Ελλάδα και δεν υπάρχει σήμερα απευθείας πτήση προς την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν κάποιες πτήσεις, κυρίως πτήσεις τσάρτερ. Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι η Jet2 πετάει προς το Ηράκλειο αυτό το μεσημέρι. Υπάρχουν κάποιες πτήσεις. Ίσως να μην είναι ακόμα όλες οι πτήσεις του προγράμματος. Η βιομηχανία των αερομεταφορών χρειάζεται πολύ προγραμματισμό. Δυστυχώς, φέτος όλες αυτές οι δυσκολίες στο σχεδιασμό των πτήσεων δεν ευνοούν τον έγκαιρο προγραμματισμό από την πλευρά των εταιρειών.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να επισκεφθεί κανείς στην Ελλάδα;

Θέλετε να με φέρετε πολιτικά σε δύσκολη θέση. Είμαι Υπουργός Τουρισμού για όλη την Ελλάδα. Θα σας προέτρεπα να έρθετε και να διασκεδάσετε. Το χαμόγελο είναι εκεί. Οι μάσκες είναι διαφανείς, για να μπορείτε να δείτε το χαμόγελο, να δείτε τις ανοιχτές αγκάλες, το ίδιο είδος φιλοξενίας. Όλα τα μέρη της Ελλάδας θα προσφέρουν την ίδια εμπειρία που αναμένετε, με έναν ασφαλή κυρίως τρόπο.

Και πότε θα έρθετε για διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ελπίζω το συντομότερο δυνατό να μπορέσω να έρθω στο Ηνωμένο Βασίλειο ξανά. Έζησα δέκα χρόνια στο Λονδίνο. Το νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου. Θα χαιρόμουν σίγουρα να ξαναέρθω και να δω παλιούς φίλους.

Θα είστε ευπρόσδεκτος, όποτε θελήσετε να έρθετε, κ. Υπουργέ. Ευχαριστούμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ