ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με γεώτρηση και προσευχή στην Αγία Σοφία απαντά η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Με γεώτρηση και προσευχή στην Αγία Σοφία απαντά η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
AP Photo/Emrah Gurel

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι, στέλνοντας το γεωτρύπανο Γιαβούζ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Ιουλίου, την ώρα που θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική τουρκική Navtex, θα προχωρήσουν σε γεώτρηση στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με τις εργασίες να διαρκούν έως τα μέσα Αυγούστου.

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται οι κυρώσεις προς την Τουρκία που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δηλώνει ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λάου μας, στην Κύπρο, στην “Γαλάζια Πατρίδα” και στους αιθέρες μας. Οι δραστηριότητες μας στη ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των διμερών συμφωνιών».

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση, μέσω του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, που τόνισε ότι «οι έρευνες σε υφαλοκρηπίδα άλλης χώρας, μάλιστα στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επιθετικότητα. Είναι πολιτική των κανονιοφόρων. Τώρα αν οι κανονιοφόροι έχουν κόκκινο χρώμα δεν αλλάζει το γεγονός».

Με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ και λίγες ώρες πριν τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο με Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν η τουρκική προκλητικότητα.

Την ιδία ώρα ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί την Ευρώπη για έλλειψη αλληλεγγύης. Η γερμανική Süddeutsche Zeitung γράφει: Πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα στη διένεξη με την Τουρκία;

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, δια στόματος μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπιστούν τον ελληνικό χώρο και κατά συνέπεια αν γίνει κάτι τέτοιο θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 42, που προβλέπει αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε περίπτωση που κάποια χώρα-μέλος δεχτεί επίθεση.

Επανέρχονται στην έκδοση των «8»

Παράλληλα, οι Τούρκοι ανοίγουν τη βεντάλια των απαιτήσεών τους και μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα, απαιτούν για ακόμα μια φορά την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν και έλαβαν με δικαστική απόφαση άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οκτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Ξηλώνουν τις πινακίδες της Αγίας Σοφίας

Στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπάλληλοι του δήμου στη Κωνσταντινούπολη ήδη ξήλωσαν την πινακίδα με την ένδειξη «μουσείο» στην είσοδο της Αγίας Σοφίας. Στη θέση της θα τοποθετηθεί τοποθετούνται νέες με την ένδειξη «τέμενος».

Ταυτόχρονα, και ο εσωτερικός χώρος του μνημείου αλλάζει. Οι υπάλληλοι τοποθετούν κουρτίνες για να κρύψουν τις αγιογραφίες και τα σπάνια ψηφιδωτά του χώρου.

Μετά την μετατροπή σε τζαμί, η Αγία Σοφία θα ανοίξει στις 24 Ιουλίου, με τον Ερντογάν όχι μόνο να δίνει το «παρών» στην πρώτη προσευχή, αλλά και να σχεδιάζει να κάνει κήρυγμα.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, μετά τη συνάντησή που είχε με το Νίκο Δένδια.

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε:

«Επαναλάβαμε τη βαθιά μας απογοήτευση για την απόφαση της Τουρκίας σχετικά με την Αγία Σοφία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ