ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Κορωνοϊός: Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη στο Μαξίμου
ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε την Πέμπτη η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από τη Ζάκυνθο, την Πέμπτη περί απουσίας των υπουργών Υγείας και Τουρισμού από την σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η κυβέρνηση επανεκκίνησε τον Τουρισμό δίχως σχέδιο και με μεγάλο ερασιτεχνισμό, όσον αφορά τα μέτρα προστασία απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού και σήμερα φοβάμαι ότι βρισκόμαστε απέναντι σε ένα διπλό κίνδυνο: ο τουρισμός καρκινοβατεί και η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προ των πυλών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στη μη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη και του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια στην χθεσινή διυπουργική επιτροπή, και σχολίασε:

«Δεν ξέρω άμα τους έχει ήδη απολύσει».

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τα μηνύματα και τις δράσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση πέρα από την έλλειψη σχεδίου και πέρα από τον ερασιτεχνισμό εξέπεμψε και αντιφατικά μηνύματα και με τις δράσεις και με τις αποφάσεις της». Υποστήριξε, ακόμα, ότι «πρώτα και κύρια, δεν εφάρμοσε ενιαία πρωτόκολλα επιδημιολογικά σε όλες τις πύλες εισόδου και βεβαίως δεν είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι που έρχονται από τα χερσαία σύνορα, και διαφορετικοί αυτοί οι οποίοι έρχονται στα αεροδρόμια και στα λιμάνια μας. Η εφαρμογή ενιαίων πρωτοκόλλων ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να είχε προνοήσει όπως επίσης έπρεπε να είχε απαιτήσει την δυνατότητα να υπάρχει τεστ για τον κορωνοϊό για κάθε επισκέπτη που έρχεται αεροπορικός σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας από το εξωτερικό».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας στάθηκε και στη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να «πάρει πίσω την απόφαση για τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα» σχολιάζοντας ότι «ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της».

Πιο αναλυτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «αντιφατικά μηνύματα και προς τους πολίτες, να φοράμε μάσκα να μη φοράμε μάσκα, μια εβδομάδα πριν πήραν απόφαση να άρουν την υποχρέωση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, χθες μας έλεγαν ότι πρέπει εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος που λέει ότι πρέπει να φοράνε μάσκα σε κλειστό χώρο οι πολίτες. Οι αντιφάσεις αυτές ήταν συνεχείς. Πήραν την απόφαση να επιτρέψουν τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα, έξω από κάθε λογική και πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση. Φοβάμαι ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της».

Σχετικά με τα σενάρια ανασχηματισμού, δήλωσε ότι «(ο πρωθυπουργός) έχει ανακοινώσει εδώ και ενάμιση μήνα ότι θα κάνει ανασχηματισμό και δεν προχωράει -ίσως από κάποιον εκβιάζεται».

Η αντίδραση από κύκλους της κυβέρνησης

Άμεση απάντηση στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί απουσίας των υπουργών Υγείας και Τουρισμού από την σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Μαξίμου έδωσαν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Ο κ. Τσίπρας, ας φροντίσει στις μακρές διακοπές που έχει ξεκινήσει, να ενημερώνεται στοιχειωδώς για το τι συμβαίνει στη χώρα. Για το ποιες συσκέψεις γίνονται, τι χαρακτήρα έχουν, ποιες αποφάσεις λαμβάνονται. Αν το φρόντιζε, θα γνώριζε ότι σε μια σύσκεψη με αποκλειστικό αντικείμενο την αυστηροποίηση των ελέγχων, παρίστανται οι προϊστάμενοι των κάθε είδους ελεγκτικών μηχανισμών και ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση από αυτές που αναφέρει. Ας το δει τουλάχιστον για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Αυτά και καλή ξεκούραση».

Η απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ

Κύκλοι της Κουμουνδούρου απάντησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κυβέρνηση αναφέροντας τα εξής:

«Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Διυπουργική σύσκεψη για τους ελέγχους για κορονοϊό στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με απόντες τους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού. Πρωτάκουστο. Και ύστερα θέλουν να πείσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειμμα ενημέρωσης και όχι αυτοί έλλειμμα σοβαρότητας και συνοχής. Μάλλον μέχρι να αφήσει ο κ. Σαμαράς τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ανασχηματισμό θα δούμε και άλλα πολλά ευτράπελα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ευτράπελά τους τα πληρώνει ήδη η χώρα, αφού ο τουρισμός οδεύει σε καταστροφή και η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι ήδη παρούσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ