ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης
ASSOCIATED PRESS / Stephanie Lecocq

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών της Ευρώπης των 27 συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο στις Βρυξέλλες, ενώ πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής να παραταθούν και τη Δευτέρα.

Λίγο πριν από τις 22:00 πραγματοποιήθηκε το δείπνο των ηγετών, οι οποίοι διαπραγματεύονται για τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγές της Συνόδου σημείωναν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισ. ευρώ να πέσουν στα 700 δισ. ευρώ και να «σπάσουν» στη μέση, το οποίο σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας

Παράλληλα, τη στιγμή η μαραθώνια Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ' αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

Οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου

Σε δηλώσεις της πριν από την έναρξη του νέου γύρου συζητήσεων, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πως είναι «πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία».

Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως πρέπει «ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του».

«Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Ρούτε σε ρόλο ρυθμιστή

Σε ρυθμιστή αναδεικνύεται ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έβαλε το τραπέζι μία νέα πρόταση αναφορικά με τις χορηγήσεις.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προτείνει μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία όσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιχορηγήσεις που θέλουν να αντλήσουν οι χώρες μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση της Ολλανδίας ώστε να ικανοποιηθούν οι χώρες που δεν επιθυμούν έλεγχο στα εσωτερικά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαρκ Ρούτε έχει πετύχει ήδη μία νίκη καθώς φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για την θεσμοθέτηση επιπλέον όρων για τις επιχορηγήσεις και τις τελευταίες ώρες δίνει μάχη για να κερδίσει και το βέτο και θέλει να ασκεί όταν μια χώρα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, ώστε αυτομάτως να μπλοκάρονται τα υπό αποδέσμευση κονδύλια.

Εάν ισχύσει αυτό, η Ελλάδα θα έχει το άγχος της πίστης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφύγει το «βέτο» της Ολλανδίας. Επίσης οι χώρες που βρίσκονταν στα μνημόνια θα έχουν αυστηρότερη εποπτεία σε σχέση με εκείνες που η οικονομία τους είναι ισχυρή.

Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα η Φινλανδία κάποια στιγμή δεν έχει επιτύχει στο σύνολο του το μεταρρυθμιστικό πλάνο, θα της γίνεται μια απλή υπενθύμιση. Στην περίπτωση όμως που αυτό συμβεί στην Πορτογαλία, αυτομάτως θα «παγώνουν» τα κονδύλια.

Και μένει να αποδειχθεί εάν για μια ακόμη φορά ο Βορράς βγει νικητής από αυτό το μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και ο Νότος για μια ακόμη φορά θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Ένα ακόμα θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι ο τρόπος έγκρισης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, με τη Γερμανία να προτείνει διευρυμένη πλειοψηφία και την Ολλανδία να επιμένει στην ομόφωνη απόφαση.

Διαβάστε επίσης

Βρυξέλλες: Ο Ρούτε σε ρόλο ρυθμιστή - Σε επιφυλακή τα dealing rooms του Λονδίνου

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε, Σάντσεθ και Κόστα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί σήμερα το αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο παράλληλα, ότι όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.

Τόνισε δε:

«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, αλλά και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: (AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Προ της συνάντησης αυτής, μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός προχώρησε σε παρέμβαση μέσω Twitter:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».

Νέες συναντήσεις Μητσοτάκη

Σε νέα συνάντηση παρευρέθη ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια, μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

«Τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση»

Παρά τη σημερινή νέα καθυστέρηση και την εκ νέου παράταση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αισιόδοξος ότι «τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση» εμφανιζόταν το απόγευμα της Κυριακής ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνσή μας».

Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο»

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε:

«Ιδανικά, η συμφωνία θα πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά στο μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου και σε γενικές γραμμές σύμφωνη με αυτό που έχει προτείνει η Επιτροπή. Είναι καλύτερα να συμφωνήσεις επί ενός φιλόδοξου μηχανισμού ακόμα κι αν απαιτηθεί λίγο περισσότερος χρόνος».

Τέλος, πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο σύμφωνα με το σχέδιο της επιτροπής και όχι σε κάτι γρήγορο και λιγότερο φιλόδοξο».

Οι «φειδωλοί» και τα… αγκάθια

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσκολες. Και αυτό γιατί οι «φειδωλοί» της Ε.Ε. -δηλαδή η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία- επιμένουν στη μείωση του ποσού.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των κρατών -μελών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ζητήματα όπως το ύψος του οικονομικού σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια αλλά και οι όροι για την εκταμίευση των χρημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου.

Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ