ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής EE: Αισιόδοξοι για συμφωνία Φον Ντερ Λάιεν, Μέρκελ και Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής EE: Αισιόδοξοι για συμφωνία Φον Ντερ Λάιεν, Μέρκελ και Μακρόν
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Mετά από τέσσερις ημέρες σκληρών και αδιέξοδων διαπραγματεύσεων, οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν στο τραπέζι των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον 7ετή προϋπολογισμό.

Αισιόδοξος για αίσια έκβαση των συζητήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά το πνεύμα συμβιβασμού είναι εκεί», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι «σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον.

«Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος). Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα «κλείσουν» στο ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισεκ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισεκ.

Αισιοδοξία για συμφωνία

«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε άλλωστε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.


«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα»», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Λίγο νωρίτερα, την ικανοποίησή τους για την πορεία των συνομιλιών είχαν εκφράσει τόσο ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Για πρόοδο έκανε λόγο και ο Μαρκ Ρούτε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ