ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Τουρκία: Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί

Μήνυμα αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Τουρκία: Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, για την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία:

«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», δήλωσε.

Ο κ. Φλώρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματούχους, ενώ λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα.

Νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Εδώ ο χάρτης με την περιοχή που περικλείουν τα στίγματα της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες:

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και στελέχη έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν στις μονάδες τους.

Navtex και στο Αιγαίο έως 29 Ιουλίου

Παράλληλα με την Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι από τη Δευτέρα σε ισχύ και Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η Navtex έχει ισχύ από 20 έως 23 Ιουλίου και από 27 έως 29 Ιουλίου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις εξής συντεταγμένες:

38 45.00 N 025 21.00 E

38 45.00 N 024 52.00 E

38 18.00 N 024 52.00 E

38 18.00 N 025 21.00 E

Τουρκική Navtex και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η Τουρκία εξέδωσε πριν λίγες μέρες Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ