ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν για τουρκικές Navtex: Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα

Κομισιόν για τουρκικές Navtex: Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα
Φωτογραφία αρχείου UNSPLASH / Guillaume Périgois

Ενοχλημένες εμφανίζονται οι Βρυξέλλες από τις κινήσεις της Άγκυρας, στον απόηχο των παράνομων Navtex που εξέδωσαν για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Μασραλί, ερωτηθείσα σχετικά για το θέμα απάντησε ότι «η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και δεν βοηθά».

«Η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ προσφεύγοντας εάν είναι απαραίτητο στο Διεθνές Δικαστήριο», υπογράμμισε η κυρία Μασραλί.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».

Οι αντι-Navtex από Αθήνα και Λευκωσία

Δική τους Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική στο Καστελόριζο.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με αντι-Navtex για την ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

  • 33 55.22 N - 027 59.83 E
  • 34 58.25 N - 030 31.50 E
  • 34 18.18 N - 030 54.52 E
  • 34 17.03 N - 030 06.12 E
  • 33 49.13 N - 030 06.38 E
  • 33 40.95 N - 028 46.62 E
  • 33 47.37 N - 028 20.27 E
  • 33 52.98 N - 027 59.97 E

Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα

Διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενώ οι Αρχές της χώρας μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα της τουρκικής Navtex στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Αθήνα καλεί επίσης την Τουρκία «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η προκλητική απάντηση της Άγκυρας στην Αθήνα

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Navtex στο Καστελόριζο συνεχίζοντας την προκλητική της στάση.

Συγκεκριμένα, στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της Navtex από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως η Navtex είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το πλοίο Oruç Reis ορίστηκε μέσω NAVTEX (σ.σ. Ναυτική Οδηγία προς Ναυτιλλομένους), η οποία εκδόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι μπορεί ως ερευνητικό σκάφος να διεξαγάγει μια νέα σεισμική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από την 21η Ιουλίου 2020».

«Το Oruç Reis βρίσκεται εντός της της θαλάσσιας ζώνης όπου μπορεί να διεξαγάγει έρευνες, ήτοι εντός της υφαλοκρηπίδας που η χώρας μας έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και εντός της περιοχής αδείας που έχει δοθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) από το 2012. Αρχικά σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχή, είχε επιχειρήσει το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasha», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Και προσθέτει: «Παρά το γεγονός αυτό, η Ελλάδα ήγειρε ενστάσεις ως προς τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ερευνών ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα βασίζει το συγκεκριμένο ισχυρισμός στην ύπαρξη νησιών, ιδίως του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα. Αυτή η μαξιμαλιστική αξίωση σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το απόγευμα της Τρίτης επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ