ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν για Αγία Σοφία και Αν. Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν για Αγία Σοφία και Αν. Μεσόγειο
ΙΝΤΙΜΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία της Αθήνας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάστηκαν περιεκτικά οι τρόποι περαιτέρω προώθησης της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Επισημάνθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας με έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης των διμερών σχέσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διεξαγωγή του προγραμματισμένου Κοινού Έτους Ιστορίας το 2021, ακόμα και στο πλαίσιο του επερχόμενου εορτασμού στην Ελλάδα της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπογραμμίστηκε η «εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας».

Επίσης εθίγη σειρά ζητημάτων της περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, υπήρξε συμφωνία για συνέχιση των επαφών.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη και Μέρκελ

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου εν όψει και της αυριανής επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ανστίστοιχα την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο - Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά

Σημειώνεται πως «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, μετά τα δημοσιεύματα περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Αιγαίο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας. Αυτό προκύπτει από αναρτήσεις στα τουρκικά social media. Κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Το Oruc Reis θα είναι το πλοίο που θα διεξαγάγει τις έρευνες στην περιοχή που ορίζει η NAVTEX της Άγκυρας, ανάμεσα στο Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κύπρο.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» έκανε λόγο για αποτροπή θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση - την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».

«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη" τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του "δικού της" φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο. «Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ