ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Παρά τα (συγκρατημένα) χαμόγελα  μπροστά στις κάμερες, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη σε βαρύ κλίμα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει βέβαια ότι: «Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων με τον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά».

Στην πραγματικότητα, το κλίμα που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες με τις κασέτες και την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, όχι μόνο άφησε το αποτύπωμά στον διάλογο, αλλά και ορίζει πλέον το πλαίσιο της σχέσης των δύο πολιτικών.

Εφ’ όλης της ύλης

Το βαρύ κλίμα δεν εμπόδισε τους Μητσοτάκη και Τσίπρα να κάνουν μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην οποία άνοιξαν όλη τη βεντάλια των απόψεων και των διαφωνιών τους. Μάλιστα συζητήθηκε και το ζήτημα του τοξικού κλίματος που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι η συνάντηση διήρκησε 1,5 ώρα. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «έντονη, αλλά ειλικρινής συζήτηση με ανταλλαγή επιχειρημάτων».

Τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η θέση του Αλέξη Τσίπρα περιγράφηκε με ενάργεια στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος της συνάντησης. Συνοπτικά, ο κ. Τσίπρας:

  • Έκανε σαφές ότι πρέπει να αποτραπούν οι έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κύριο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.»

  • Συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων.
  • Ζήτησε την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, καθώς και νότια και ανατολικά της Κρήτης.
  • Επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά για την οποία μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Με μια έμμεση αναφορά στην πολιτική οξύτητα των ημερών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «απαιτείται εθνικής στρατηγική, αλλά για να υπάρξει εθνική στρατηγική απαιτείται εθνική συνεννόηση

Η οικονομία

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας συζήτησης επίσης το ζήτημα της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημοσιοποίησης του πορίσματος Πισαρίδη.

Τόνισε ότι αν ισχύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι πολιτικές που προτείνει συνιστούν πισωγύρισμα στην πιο άγρια εποχή των Μνημονίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ