ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεκπαίδευση ελληνικών μαχητικών και πλοίων με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Συνεκπαίδευση ελληνικών μαχητικών και πλοίων με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Ως απάντηση στις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που διέψευσε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» και ακολούθησαν πρόγραμμα συνεκπαίδευσης έρχεται η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Φρεγάτα του Πoλεμικού Ναυτικού και ένα υποβρύχιο είχαν ενταχθεί στην ομάδα μάχης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS "Dwight D.Eisenhower" το οποίο προερχόμενο από τη Διώρυγα του Σουέζ έπλευσε προς την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Παράλληλα, αεροσκάφη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου συνεκπαιδεύτηκαν με μαχητικά της 115 ΠΜ και άλλων Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 κατόπιν σχεδιασμού και οργάνωσης από το ΓΕΕΘΑ και καθορισμού λεπτομερειών εκτέλεσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS Dwight D.Eisenhower (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

»Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και Μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπρόσθετα, αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά Δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

»Η συνοδεία – συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί κατά τις βραδινές ώρες της 27ης Ιουλίου 2020».

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό φωτογραφικό υλικό:

Τι έλεγαν τουρκικές πηγές

Αργά το βράδυ της Κυριακής, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας με διαρροή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διέψευσαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως υπάρχει προγραμματισμένη αεροναυτική άσκηση μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Dwight D.Eisenhower και της αρμάδας που το συνοδεύει.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ότι οι εν λόγω ειδήσεις, που ανέφεραν πως το αεροπλανοφόρο άλλαξε την πορεία του και κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το Dwight D.Eisenhower μαζί με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κατευθύνονται προς τα στενά του Γιβραλτάρ.

Αντιθέτως, μάλιστα, τα τουρκικα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το "Dwight D.Eisenhower" θα συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με μονάδες του τουρκικού ναυτικού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου». Πρόκειται για την επιχείρηση – ομπρέλα που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε συνεκπαίδευση και με τουρκικά μαχητικά ή πολεμικά πλοία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ