ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ο Μητσοτάκης με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ

Για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ο Μητσοτάκης με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.

Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Ισπανίδα υπουργός ήρθε στην Ελλάδα από την Άγκυρα, όπου τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά της διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, η ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε παράπονα για τη στάση της Ελλάδας και μετά τη συνάντησή του με την Ισπανίδα υπουργό δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την αντίδραση της Ελλάδας. Οι αδύναμες συμπεριφορές όπως το κάψιμο της τουρκικής σημαίας αρμόζουν στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την Αγία Σοφία ως πολιτιστική κληρονομιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ