ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παγώνει» ο απόπλους του Oruc Reis – «Ξεπαγώνουν» οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

«Παγώνει» ο απόπλους του Oruc Reis – «Ξεπαγώνουν» οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
Ibrahim Laleli/DHA via AP

Φαίνεται ότι θα περάσουμε έναν ήσυχο Αύγουστο στο Αιγαίο.

Μετά τη σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα το «πάγωμα» του απόπλου του Oruc Reis. «Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν,, μιλώντας στο CNN Turk. Ο κ. Καλίν προσέθεσε ότι: «Υπήρξε ένας εποικοδομητικός ρόλος της κ. Μέρκελ, αλλά δεν αληθεύει ότι φτάσαμε στα όρια του πολέμου όπως υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος». Υπογράμμισε δε ότι:

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονάς μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ο καθένας να συνεχίσει τις εργασίες στη δική του υφαλοκρηπίδα και στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες. Ο πρόεδρός μας είπε «ας είμαστε εποικοδομητικοί, να περιμένουμε ένα διάστημα». Ελάτε να λύσουμε οι δυο μας τα διμερή θέματα. Δεν θα έχει αποτέλεσμα η χρήση της υποψηφιότητάς (της Τουρκίας) στην ΕΕ ως μέσο πίεσης».

Να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα έχει δέσει πλέον μέσα στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis.

Ας κρατήσουμε δύο φράσεις του κ. Καλίν:

Πρώτον, το "ας περιμένουμε ένα διάστημα", το οποίο αποδίδει μάλιστα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Δεύτερον, το "στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες".

Πέτσας: Θετική κίνηση

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήρθε από τον Στέλιο Πέτσα. Μιλώντας στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική την τουρκική κίνηση, επισημαίνοντας ότι:

«Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι θέλουμε μία έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά που είχε δείξει γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το προηγούμενο διάστημα.

Είναι μια θετική ενέργεια, το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν, γιατί δείχνει ότι μία παράνομη τουρκική Νavtex αποσύρεται εν τοις πράγμασι. Επομένως, αυτό είναι θετικό στοιχείο.»

Ο κ. Πέτσας έδωσε στη συνέχεια είδηση, αφού φαίνεται ότι «ξεπαγώνουν» οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκία. Συγκεκριμένα, ε;iπε:

«Από κει και πέρα, έχουμε πει ότι επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να συζητήσουμε το ζήτημα, το οποίο πολλές δεκαετίες τώρα ταλανίζει τις δύο πλευρές, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο φυσικά χρειάζεται μία διαδικασία για να προχωρήσει. Ένα ζήτημα έχουμε που μας απασχολεί.

Είχε προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσω διερευνητικών επαφών, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Αυτές οι διερευνητικές επαφές διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016, με απόφαση και με ευθύνη της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα των διερευνητικών επαφών είναι ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να ξεκινήσει, εφόσον προχωρά όλη αυτή η διαδικασία της έμπρακτης αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι:

«Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι να πιάσουμε το νήμα ξανά από τις διερευνητικές επαφές, όταν διεκόπησαν και οι οποίες φυσικά δεν μπορεί να γίνουν, ούτε με απειλές, ούτε με τετελεσμένα, ούτε με έμπρακτη αμφισβήτηση των θεμάτων που είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Υπήρξε κλιμάκωση η οποία έχει να κάνει με ζητήματα που άπτονται εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το μεγάλο ζήτημα των τελευταίων ημερών, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί, απόφαση που δημιουργεί ψυχικό χάσμα μεταξύ των χριστιανών και της Τουρκίας.»

Τόνισε ακόμα ότι:

«Εάν συνεχιστούν τέτοιες ενέργειες το επόμενο διάστημα, δεν υπάρχει υπόβαθρο για να πιάσουμε με καλή πίστη, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, το νήμα από κει που το σταματήσαμε, με τις διερευνητικές επαφές.»

Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη για διάλογο

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι:

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.»

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι:

«Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, για μας, είναι μια θετική εξέλιξη. Η ελληνική Κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο -ελέχθη πριν και από την Ισπανίδα συνάδελφό μου αν το παρατηρήσατε- είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια, εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, όταν η γενική, η παγκόσμια, αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά. θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας.»

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ακόμα ότι:

Επειδή, όμως, η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.»

Οι διερευνητικές επαφές

Οι διερευνητικές ελληνοτουρκικές επαφές «πάγωσαν» τον Φεβρουάριο του 2016 στον 60 γύρο τους. Η τελευταία συνάντηση έγινε από τον πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη με τον τότε μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου. Βασικό αντικείμενό των διερευνητικών επαφών ήταν η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, αλλά έχει συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ