ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας

Χαρίτσης: Η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για πολιτική στην οικονομία που θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας, κατηγόρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την κυβέρνηση.

«Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι απολύτως ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το βάθος και την έκταση της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian ΤV. Ο ίδιος μίλησε για «αποσπασματικά μέτρα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των εργαζομένων αλλά ούτε και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, για τις οποίες η αναστολή των υποχρεώσεων και οι επιστρεπτέες προκαταβολές απλά μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη για εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και κατά το lock down και κατά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να εξετάσει τις προτάσεις μας για στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα και θεσμοθέτηση ενός βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όσους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μέσα στην κρίση».

«Ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο επιβολής, δια της πλαγίας οδού, πολιτικών λιτότητας», είπε ο κ. Χαρίτσης. Υποστήριξε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαμε «τρύπα» 6,5 δισ. ευρώ στα έσοδα το προϋπολογισμού και πως «ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος ήδη μιλάει για μελλοντική ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Κάτι που μεταφράζεται σε περικοπή σε μισθούς και συντάξεις».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι «το ύψος των επιχορηγήσεων για τη χώρα μας είναι πολύ μικρότερο από αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση», καθώς «μειώθηκε από τα 23 δισ. που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν στα 16,3 δισ. ευρώ» και σχολίασε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να δώσει τη μάχη για να μην περάσουν οι ρυθμίσεις που ευνοούν τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, πανηγυρίζει». Υπογράμμισε ότι «είναι μείζον να ξεκαθαριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις» και «η κυβέρνηση να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο». Ως προς αυτό επισήμανε ότι «έχουμε ζητήσει, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι κρίσιμο τα κονδύλια αυτά να μην κατευθυνθούν σε προγράμματα τηλεκατάρτισης και απευθείας αναθέσεις σε φίλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση που είναι ήδη παρούσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ