ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ
Twitter

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έστειλε τα ξημερώματα της Πέμπτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο του απόπλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, από το λιμάνι Τασούκου, απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «προκλητικά βήματα, τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbarosέβαλε πλώρη προς τα νότια και ανατολικά θαλάσσια τμήματα της Κύπρου, ενώ ήδη κατά πληροφορίες από τα κυπριακά Μέσα, έχει φτάσει στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή» της Κύπρου, το Barbaros είχε χαράξει πορεία προς την περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα, στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου στη συνέχεια θα προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από πλευράς Τουρκίας για έρευνες, μέσω της παράνομης Navtex.

Δείτε στο χάρτη που ακολουθεί τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayredin Pasa

Screen Grab - Πηγή: Marinetraffic.com

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», στο πλαίσιο της παράνομης οδηγίας προς ναυτιλλομένους που έχει εκδοθεί από τις τουρκικές Αρχές, το Barbaros αναμένεται να παραμείνει στη συγκεκριμένη περιοχή έως τις 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες και στις περιοχές, όπου βρίσκονται τα ανατολικά τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου παραπλέει και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

Screen Grab - Πηγή: Marinetraffic.com

Σε ισχύ η αντι-Navtex της Κύπρου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Μεγαλονήσου, έχει προχωρήσει στην έκδοση αντι-Navtex, στον απόηχο της παράνομης οδηγίας προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει η Τουρκία, δεσμεύοντας περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 13.

Το ΚΣΕΔ εξέδωσε NAVTEX που απαντά στην τουρκική και απευθύνει το μήνυμα ότι οι οδηγίες από το σκάφος «Barbaros» και τα δύο βοηθητικά του, αναφέρονται σε παράνομη επιχείρηση μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Navtex που εξέδωσε το ΚΣΕΔ αναφέρει τα εξής:

ZCZC MA 53

28 1800 UTC JUL 2020

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NAVIGATIONAL WARNING NR 274/20

ALL BE ADVISED THAT THE NW NR0999/20 FA-18 FOR SEISMIC SURVEY
BY R/V ''BARBAROS HAYREDIN PASA''
AND SUPPORTING VESSELS M/V ''TANUX 1" AND R/V ''APOLLO MOON''
IS REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL OPERATION IN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE
AND THE CONTINENTAL SHELF OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.
THIS ACTION CONSTITUTES A VIOLATION OF THE INTERNATIONAL LAW
AND MARITIME SAFETY PROCEDURES
AND IT IS ALSO A CRIMINAL OFFENCE UNDER THE LAWS OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.
ROC DEMANDS FROM THE SHIP ''BARBAROS HAYREDIN PASA'' TO IMMIDIATELY CEASE HER ILLEGAL ACTIONS
FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
CANCEL THIS MESSAGE 18 2059 UTC SEP 2020
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ