ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η τουρκική NAVTEX ανοικτά της Κύπρου

Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η τουρκική NAVTEX ανοικτά της Κύπρου
UNSPLASH

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου»..

Ο Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Επίσης, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ανοικτά της Αμμοχώστου κινούμενο με ταχύτητα 4,9 κόμβων εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Σε αντίθεση με τη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οδηγώντας σε επικίνδυνη κλιμάκωση τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, η Άγκυρα αυτή τη φορά υλοποιεί τις απειλές της.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ