ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου σε συνταγματολόγο που την είπε «πολιτικάντη»

Μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου σε συνταγματολόγο που την είπε «πολιτικάντη»
Η Βασιλική Θάνου στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που έλαβε χώρα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Τις κατηγορίες της εξύβρισης και της δυσφήμισης αποδίδει σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, με μήνυση που υπέβαλε πριν από λίγες μέρες σε βάρος του, με αφορμή επικριτικό σχόλιο του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Η μήνυση της κ. Θάνου, που μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφορά ανάρτηση του καθηγητή, στην οποία σχολίαζε την επιστολή που απέστειλε η κ. Θάνου, με την ιδιότητά της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, στους προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον μηνυόμενο καθηγητή, η μήνυση της κ. Θάνου αφορά τον χαρακτηρισμό «αφελής», αλλά και τη φράση πως η κ. Θάνου πως «μιλά σαν πολιτικάντης», τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανώτατη δικαστής στην μήνυση- της ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου, αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της προέδρου του Αρείου Πάγου, που η πολιτεία μού ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».

Ο κ. Τσακυράκης με αφορμή την μήνυση της κ. Θάνου υποστηρίζει σε ανάρτηση του ότι «η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση».

Αναφέρει επίσης πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην "Κατράμη κατά Ελλάδος", έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός "καραγκιόζης" για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ», σημειώνει ο κ. Τσακυράκης, επισημαίνοντας ότι δεν το έκανε, διότι είναι «προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου».

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη ότι «η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά».

«Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», παρατηρεί ο κ. Τσακυράκης και σημειώνει πως μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνης της πειθαρχική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε δικαστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ