ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής για ΜΜΜ: Αναδιάρθρωση των εταιρειών και προσλήψεις οδηγών όπου χρειάζεται

Καραμανλής για ΜΜΜ: Αναδιάρθρωση των εταιρειών και προσλήψεις οδηγών όπου χρειάζεται
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Ακούσαμε τα παράπονα των πολιτών», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην ανάκληση αδειών των εργαζομένων στα ΜΜΜ και την αναπροσαρμογή των δρομολογίων μέσα σε δύο ημέρες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη..

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε δικαιολογημένα και λογικά τα παράπονα αρκετών πολιτών τις προηγούμενες ημέρες και παραδέχθηκε ότι δεν έγινε ορθός υπολογισμός από το υπουργείο και τις διοικήσεις των Οργανισμών στο θέμα των αδειών και δεν εκτιμήθηκε σωστά πόσοι πολίτες έμειναν στην Αθήνα λόγω κορωνοϊού.

Σημείωσε ότι οι άδειες ήταν πολύ λιγότερες από πέρυσι, λόγω του κορωνοϊού, όμως παρέμειναν πολλοί πολίτες στην πρωτεύουσα. Και εξήγησε ότι για αυτό ελήφθη την Παρασκευή η -όχι εύκολη, όπως επισήμανε- απόφαση για ανάκληση αδειών.

Υπενθύμισε δε ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ειδικά το προσωπικό πεδίου, καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown δεν πήραν ούτε μία ημέρα άδεια, ενώ επισημαίνοντας ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των οδηγών σε συρμούς και λεωφορεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για να γίνουν προσλήψεις οδηγών εκεί που χρειάζεται και αφού γίνει μία σοβαρή αναδιάρθρωση των εταιρειών, διότι όπως σημείωσε δεν μπορούν να γίνονται προσλήψεις χωρίς μέτρο.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό και είδε μία βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανάκληση αδειών και την αναπροσαρμογή δρομολογίων.

«Βέβαια δεν πρέπει να περιμένουμε πως θα κυκλοφορούμε με άδεια λεωφορεία ή συρμούς», προσέθεσε.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε, επίσης, ότι στις γραμμές 2 και 3 του μετρό έχει γίνει ειδικός προγραμματισμός ώστε στις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις να μην ξεπερνούν τα έξι με επτά λεπτά, ενώ στη γραμμή 1 οι χρονοαποστάσεις δεν ξεπερνούν τα οκτώ λεπτά. Σημείωσε ότι αυτές οι χρονοαποστάσεις παρακολουθούνται σε καθημερινό επίπεδο και όπου χρειαστεί θα γίνονται αλλαγές δρομολογίων και θα μπαίνουν εμβόλιμοι συρμοί.

Λεωφορεία με leasing - Σύντομα ο διαγωνισμός

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας βρίσκονται αυτή τη στιγμή 810 λεωφορεία, πολύ περισσότερα από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή. Τόνισε όμως ότι ο στόλος είναι παλιός και κουρασμένος, καθώς η χώρα έχει να προμηθευτεί νέα λεωφορεία από το 2009.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν απασχολεί τους πολίτες, ούτε θέλω να πω τι παραλάβαμε. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να δουν πολύ σύντομα νέα λεωφορεία και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη αυτό έχει ήδη γίνει με την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και με το θεσμό του leasing, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα το δούμε και στην Αθήνα και θα επιταχύνουμε και τις διαδικασίες για τον πολύ μεγάλο διαγωνισμό για νέα λεωφορεία, μεταξύ των οποίων και ηλεκτρικά», σημείωσε ο υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι γίνεται διαρκώς αναπροσαρμογή των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων, καθώς για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο λόγω υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα πύκνωσαν τα δρομολόγια προς την παραλία.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε την ΕΛΑΣ, η οποία είναι το μόνο σώμα που μπορεί να επιβάλει υγειονομικά πρόστιμα. Επισήμανε εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν μπορούν οι οδηγοί να κατεβάζουν όποιον δεν φορά μάσκα, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επιβάτες ακόμη και απέναντι στα αστυνομικά όργανα. Επικαλέστηκε όμως και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης, εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε συρμό ή λεωφορείο.

Ελλείψεις σε οδηγούς και προσωπικό πεδίου

Διαβεβαίωσε ότι έλεγχοι γίνονται και γινόταν τακτικά, ενώ επανέλαβε:

«Έγινε λάθος υπολογισμός στο θέμα των αδειών του προσωπικού. Αυτό το είδαμε πολύ γρήγορα. Ακούσαμε τα παράπονα των πολιτών και αμέσως από την Παρασκευή προχωρήσαμε σε ανάκληση αδειών και μέσα σε δύο ημέρες έγινε η αναπροσαρμογή και σήμερα η εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχει σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο κ. Καραμανλής είπε για ακόμη μία φορά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και επανέλαβε ότι υπάρχουν ελλείψεις οδηγών και ελλείψεις στο προσωπικό πεδίου, προσθέτοντας:

«Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών θα βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα με προσλήψεις όπου υπάρχουν κενά».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξάλλου τόνισε ότι πρέπει να λυθούν παθογένειες ετών, καθώς δεν μπορεί ένας Οργανισμός να έχει υπεράριθμους διοικητικούς και ελλείψεις στο πεδίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ