ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ανασχηματισμός, η task force και ο αναβαθμισμένος ρόλος πέντε υπουργών

Ο ανασχηματισμός, η task force και ο αναβαθμισμένος ρόλος πέντε υπουργών
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο μίνι ανασχηματισμός έγινε, καθιστώντας ξεκάθαρο πως βασικός στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ήδη, έχουν αρχίσει να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

Πλέον η Task Force για το Ταμείο Ανάκαμψης θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα πέντε υπουργεία τα οποία θα είναι υπεύθυνα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού από κοινού με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Υποδομών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επεξεργάζονται τις προτάσεις για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας και θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγήσει στην ουσιαστική ανάκαμψη.

Έξι υπουργοί της κυβέρνησης -οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Πιερρακάκης- θα έχουν κομβικό ρόλο στη μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Βασικός στόχος της εκτελεστικής επιτροπής και των υπουργείων είναι η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσω της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν το πλέγμα των προτάσεων τις οποίες θα υποβάλουν στην εκτελεστική επιτροπή η οποία με τη σειρά της θα προχωρεί τις απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις και στη συνέχεια θα της παρουσιάζει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα εξειδικεύει τις προτάσεις που θα κατατίθενται ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης και θα εναρμονίζει αυτές τις προτάσεις με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο, σε επίπεδο όλων των Υπουργείων.

Θα συντονίζει ταυτόχρονα όλες αυτές τις δράσεις, αλλά εποπτεύοντας και την πρόοδό τους βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Πέντε Ομάδες Εργασίας

Έχουν δημιουργηθεί πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Φυσικά, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ