ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Πλακιωτάκης: Απαιτείται ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση των μέτρων

Κορωνοϊός - Πλακιωτάκης: Απαιτείται ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση των μέτρων
INTIME NEWS

Την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, επισήμανε την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος στην οποία συμμετείχαν οι περιφερειάρχες του Λιμενικού και η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως ως τώρα στην ακτοπλοΐα, τόσο σε επίπεδο πληρωμάτων, όσο και σε επίπεδο επιβατών δεν υπήρξε κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «καθώς οδεύουμε στην κορύφωση της εξόδου των παραθεριστών και δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί τα πρωτόκολλα στην ακτοπλοΐα, απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση».

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί και ζήτησε την πιστή εφαρμογή τους σε όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές της χώρας, καθώς επίσης και στα ημερόπλοια, αλλά και στα θαλάσσια ταξί.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε στις 19:30 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας ταξίδεψε την Τετάρτη στην Πάρο, όπου με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας -που είναι πλέον υποχρεωτική εντός του πλοίου αλλά και στο κατάστρωμα- είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού.

«Όλοι πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα. Είχα την ευκαιρία να επιτηρήσω την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ταξίδεψα και στην Πάρο και την Αντίπαρο και η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος τα τηρεί. Οι έλεγχοι θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Η Ελλάδα χτίζει εικόνα για τα επόμενα καλοκαίρια», δήλωσε το πρωί μιλώντας στο ΑΝΤ1 ο κ. Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ