ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί δεν έγινε τώρα ο κανονικός ανασχηματισμός

Γιατί δεν έγινε τώρα ο κανονικός ανασχηματισμός
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η ανάγκη να καλυφθούν δύο «τρύπες» οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Μάλιστα, με την τοποθέτηση του Πάνου Τσακλόγλου, ενός στελέχους που προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, στο υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το «παζλ» του ανοίγματος προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Από τον ίδιο πολιτικό χώρο προέρχονται, άλλωστε, και οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη, Θεόδωρος Λιβάνιος αλλά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο πραγματικός ανασχηματισμός μετατίθεται για το φθινόπωρο, όπως αναφέρουν στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό.

Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει μόνο σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όχι σε ριζικές αλλαγές στο σύνολο της κυβέρνησης είναι επειδή παραμένουν ανοιχτά δύο σημαντικά «μέτωπα»: του κορωνοϊού και των συνεχών προκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα με αυτά της άνοιξης, προσαρμόζοντας, όμως, ανάλογα τα μέτρα και τους ελέγχους.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown της κοινωνίας και της οικονομίας έχει αποκλειστεί.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα και τις συνεχείς πιέσεις του Ερντογάν να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως η το μόνο ζήτημα που θα συζητήσει είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Κατέστησε δε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα συζητήσει υπό απειλές ή εκβιασμούς.

Την ίδια ώρα, ενισχύεται η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού με την καθέλκυση της πυραυλάκατου «Βλαχάκος».

«Όποιος εκστομίζει απειλές εναντίον της Ελλάδας θα βρει απέναντί του τις Ένοπλες Δυνάμεις» δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ