ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκνευρισμός Τσαβούσουγλου: Ανύπαρκτη η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Εκνευρισμός Τσαβούσουγλου: Ανύπαρκτη η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία
AP Photo / Michael Sohn

Βαθιά ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα μετά και την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σε οργισμένο ύφος τοποθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος ΥΠΕΞ,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα αυτό.

Σε νέα του δήλωση που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η συμφωνία Αθήνας - Καΐρου είναι άκυρη.

«Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες παραβιάζει(σ.σ. η συμφωνία) την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουν δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη. Και ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες, αγνοώντας την Τουρκία. Εμείς, για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, κάναμε κινήσεις καθώς εκτός από σεισμικές έρευνες συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε: «Όπως είπα, η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο.Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται, πάντως, πως σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί παύσης των διευρευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν επιβεβαιώνονται από την Αθήνα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου»

Νωρίτερα, με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε η Άγκυρα στην είδηση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για μια «ανύπαρκτη συμφωνία».

«Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα».

Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση υποστηρίζει πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2003, τώρα με τη δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης» γράφει η ίδια ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Με την εν λόγω συμφωνία επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του

Κλείνοντας, η Άγκυρα ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως δεν θα «επιτρέψει καμία δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Και νέα τουρκική NAVTEX

Παράλληλα, η Τουρκία είχε προχωρήσει στη έκδοση μιας νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX). Ειδικότερα, η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η άσκηση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου και αφορά τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε «βγει» το Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου.

Τότε, υπενθυμίζουμε, τα τουρκικά πλοία βρήκαν μπροστά τους τον ελληνικό Στόλο, ο οποίος αιφνιδίασε τους Τούρκούς που δεν περίμεναν τόσο άμεση και αποφασιστική αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 - 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Σημειώνεται πως ισχυρή δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει στο ανατολικό Αιγαίο ελέγχοντας κάθε κίνηση των Τούρκων και έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων, ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει «θωρακίσει» όλα τα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ