ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές

Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές
AP Photo / Turkish Presidency

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της η Άγκυρα, καθώς, τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία συνιστά λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές».

Ο Ερντογάν είπε πως «το σημαντικότερο ζήτημα την περασμένη εβδομάδα ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Όμως η ελληνική πλευρά για ακόμη μία φορά προχώρησε σε μία συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

«Όπως είναι γνωστό, αναβάλαμε τις σεισμικές ερευνητικές μας δραστηριότητες στην περιοχή για λίγο, κατόπιν αιτήματος της Μέρκελ. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία στερείται οιασδήποτε νομικής βάσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά σε κανενός το δικαίωμα στο δίκαιο, τα εδάφη και τα νόμιμα συμφέροντα. Η μόνη απαίτησή μας είναι να μας προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο. Ασφαλώς και δεν θα δεχτούμε την προσπάθεια να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας. Εμείς λέμε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου "ελάτε να συνεννοηθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων"», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στρέφοντας τα «πυρά του» στην Ελλάδα είπε πως:

«Ορισμένες χώρες που δεν ακούνε αυτή την έκκλησή μας "μαυρίζουν" το δικό τους μέλλον».

Ακόμη, ανέφερε πως «το σκάφος μας Oruc Reis απέπλευσε για το σημείο των ερευνών ανοιχτά της Αττάλειας. Ξεκίνησε τις εργασίες του στις 8 το πρωί, θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία όπως κάνουμε και στην οικονομία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ