ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Τι δηλώνουν πηγές του Πενταγώνου στο CNN Greece

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Τι δηλώνουν πηγές του Πενταγώνου στο CNN Greece

Επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε αποκλειστικές δηλώσεις τους προς το CNN Greece το απόγευμα της Δευτέρας σημείωναν χαρακτηριστικά:

«Ο ελληνικός Στόλος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και αναλόγως των κινήσεων θα υπάρξει η δέουσα αντίδραση».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Δείτε στο χάρτη που ακολουθεί το στίγμα του Oruc Reis

Πηγή: Μarinetraffic.com

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά στην παράνομη έκδοση NAVTEΧ από την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό και διαμηνύοντας πως θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως αντιθέτως η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί «ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές».

«Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθ' όλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Κλείνοντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που «υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Και δεύτερη τουρκική Navtex

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απάντησε με δεύτερη Navtex στην ελληνική αντι-Navtex με την οποία επιχείρησε η Αθήνα να ακυρώσει την πρώτη τουρκική Navtex.

Κατά τη νέα τουρκική Navtex, το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz διεξάγουν σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τουρκική Navtex κάνει επίσης λόγο για μη εξουσιοδοτημένο σταθμό που εξέδωσε άλλη ναυτική οδηγία, αναφερόμενη στον σταθμό Ηρακλείου.

Αναλυτικά η τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

  1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
  2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Αντί – Νavtex από την Ελλάδα

Με αντί – Navtex, που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, είχε «απαντήσει» νωρίτερα η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας και την αναγγελία περί σεισμογραφικών ερευνών ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει αφενός ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Καλεί, μάλιστα, τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Η NAVTEX

ZCZC HA28

100640 AUG 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

  1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX

SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

  1. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.

NNNN

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Όλα θα πάνε καλά», σχολίασε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος έφτασε στο Μαξίμου φορώντας στολή παραλλαγής.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ