ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis: Σε «κόκκινο» συναγερμό κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis: Σε «κόκκινο» συναγερμό κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής έχουν τεθεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που μαζί με την κυβέρνηση παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.

Από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, στην περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Στην Αθήνα, που προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, έχει σημάνει συναγερμός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να προσέρχεται με στολή παραλλαγής να εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την Τουρκία ότι «δεν θα εκβιαστούμε, θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Αντίστοιχη ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Διπλωματικές κινήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκίνησε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, ενώ έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προχωρήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ξένους ομολόγους του, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθ’ όλα νόμιμη αυτή συμφωνία.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για να τον ενημερώσει επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο», το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη υπέρ της Ελλάδας και αναφέρει σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την ένταση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει κοινοποιήσει σε άλλα πλοία δραστηριότητα έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή…Έχουμε συνεργαστεί στενά με το γραφείο του πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας…

Ανησυχούμε βαθιά για τα δηλωθέντα σχέδια της Τουρκίας για έρευνα για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Η πορεία του τουρκικού πλοίου

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis σήκωσε άγκυρα από το λιμάνι της Αττάλειας.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ έπλεε συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Νωρίς το πρωί και ενώ ήδη είχε κατεύθυνση την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα εξέδωσε ναυτική οδηγία (Navtex) και δέσμευσε μέχρι τις 23 Αυγούστου περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε εν τω μεταξύ:

«Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

Την ίδια ώρα ο ελληνικός στόλος βρισκόταν πανέτοιμος κατά μήκος του Αιγαίου έχοντας λάβει σαφείς διαταγές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση επεσήμανε:

«Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου είναι έτοιμο να βγει οπουδήποτε αν απαιτηθεί». Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από τον πλου του σκάφους.

Στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, τόνιζε:

«Το Oruc Reis έφτασε στο σημείο των ερευνών, οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν».

Στην Αθήνα χτύπησε αμέσως κόκκινος συναγερμός και συνεκλήθη εκτάκτως στο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Για τη συνεδρίαση το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε:

«Έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δήλωσε λακωνικά στους δημοσιογράφους: «Όλα θα πάνε καλά».

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις ήταν ραγδαίες.

Η Αθήνα απάντησε στην τουρκική Navtex με αντι-Navtex και διεμήνυσε προς όλους πως η τουρκική οδηγία δεν έχει ισχύ:

«Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε Navtex σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Μόνο ο σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex σε αυτή την περιοχή. Όλοι οι ναυτιλλόμενοι παρακαλούνται να αγνοήσουν τη Navtex».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εμποδίζει τυχόν έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε από την πλευρά του:

«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων. Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε από τη κυβέρνηση ενημέρωση και διερωτάται γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην επιθετική αμφισβήτησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, όπως και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορούν να τα προστατέψουν ούτε η ΕΕ και οι δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, ούτε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αυτοί δηλαδή που σπρώχνουν τα επικίνδυνα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο όλης της περιοχής» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ