ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Δένδια προς Τουρκία: Να αποχωρήσει άμεσα - Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Μήνυμα Δένδια προς Τουρκία: Να αποχωρήσει άμεσα - Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την Τουρκία, κάνοντας λόγο για συγκυρία με σαφή τουρκική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποφάσισε να επιδοθεί «στη γνώριμη παραβατικότητά της» και χαρακτήρισε ανειλικρινείς τις δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο.

Επίσης, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

Επίσης, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη .

Το μήνυμα του υπουργού:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.

Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα.

Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα.

Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων.

Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.

Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα.

Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας.

Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Διπλωματικός πυρετός

Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» από το πρωί της Δευτέρας, όταν και δημοσιεύτηκε η παράνομη τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Στην «ατζέντα» βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σε tweet του μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως επιβεβαιώθηκε εκ νέου η στήριξη των ΗΠΑ σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η δέσμευση στην ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργεί θεμέλια για διαχρονική ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

«Ως αρχή, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να ενισχύσουν τη δυσπιστία» τόνισε ο ίδιος.

Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.


Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκαν και οι τηλεφωνικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.

Διπλωματικές κινήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκίνησε χθες νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, ενώ έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προχωρήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ξένους ομολόγους του, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθ’ όλα νόμιμη αυτή συμφωνία.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ