ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Άμυνας, στο Πεντάγωνο, για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προεδρεύει της σύσκεψης στην οποία μετέχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιείται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν φαίνεται ότι άλλαξαν πορεία, ωστόσο παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε μια μικρή στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο το πού κατευθύνεται.

Για την ώρα, κινείται εντός των συντεταγμένων που είχαν καθοριστεί μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex.

Από την πρώτη στιγμή, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας και είναι σε επιφυλακή.

Διπλωματική αντεπίθεση

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.

Η σχετική δήλωση του κ. Δένδια συνοψίζει τη γραμμή της Αθήνας και στέλνει μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στους συμμάχους:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι:

«Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι:

« Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ